четвъртък, 14 юни 2018 г.

Смесен хор „Седянка” - обзор на награди и международни изяви (2010 - 2018)


Някъде в началото на хоровото изкуство в Силистра, 1896 г.
Силистра и Крайдунавска Добруджа са сред районите в България, където музиката и песента са част от културната традиция на добруджанци. Една от най-емблематичните редставителни формации в трети век подред е Смесен хор „Седянка“, представящ Народно читалище „Доростол 1870“. В своята повече от вековна история хорът  имал 25 диригенти. От 2015 г. диригент на хора е Лидия Кулева.

През годините от 1894 г., когато е началото на хоровото пеене в Силистра, и особено след създаването на Музикално дружество „Седянка“ през 1908 г., хористите в Силистра поддържат разнообразен репертоар (над 500 произведения от 250 автори). Хорът е в основата на организираните от 1910 г. до днес 11 фестивали на хоровете от крайдунавските градове/страни, последният от които е през 2008 г.

Началото на хоровото пеене в Силистра е през 1890 г., когато чехът Карел Махан, възпитаник на консерваторията в Прага, става учител в Педагогическо училище – Силистра, и поема ръководството на местния черковен хор.

Същата година той създава в Силистра първото по рода си в България музикално списание „Кавал“. Махан твори и китката от народни песни, наречена „На седянка“, която впоследствие влиза в репертоара на хор „Седянка“.

През 1896 г. е първата концертна обиколка на хора – в Дулово, Добрич, Тервел и Балчик. Тя е имала благотворителен характери в полза на пострадалото от наводнение население от Силистренския край. Запазена и покана от 1987 г. за благотворителен концерт в полза на фондация, бореща се срещу СПИН.

През 1994 г. бе чествана 100-годишнината на хоровото изкуство в Силистра
През 1941 г. Смесен хор „Седянка“ е приет в Българския хоров съюз. Пред 1964 г. за пръв път „Седянка“ печели лауреатско звание и бронзов медал на втория Републикански фестивал на художествената самодейност. Година по-късно „Седянка“ чества 70 години на хоровото пеене в града и по този повод е награден с орден „Кирил и Методий“ I степен.

След 1970 г. зачестяват турнетата на хора в чужбина: СССР (Русия, Украйна), Гърция, Финландия, Италия, Австрия, Румъния и др. Все повече стават и наградите: две първи и една втора награди през 1991 г. от международен конкурс в Германия.  Първа награда за „Смесен хор“, втора награда за „Дамски хор“ и награда в раздел „Диригенти“ през 1993 г. на международния конкурс „Г. Димитров” в гр. Варна. Трета награда в раздел „Смесен хор“ през 1997 г. от международния хоров конкурс „Шуберт“ в Австрия (гр. Виена и др.)

Всички тези инициативи, прояви и награди имат своето продължение  и през годините след 2010 г., когато бе чествана поредната – 100-та година на Международен събор на хоровете от крайдунавските страни. Междувременно бе възстановена и международната дейност на хора – резултатът е 4 награди в рамките на 3 сезона – 2016-2018 г. 

Град Тузла
Село Медовина
М. май-юни 2018 г. Поредна – 4-а за последните две години, награда за Трето място от 

Международен хоров конкурс „Леге Артис” в град Тузла в Босна и Херцеговина.

Смесен хор „Седянка” при Народно читалище „Доростол” Силистра потвърди, че в момента е сред най-успешните хорови формации в Североизточна България поне що се отнася до състезания в тази сфера на музикално-певческото изкуство.


М. май 2018 г. Трета награда сред 15 състава от България и Румъния за представителя на НЧ Доростол – Смесен хор Седянка Силистра, с диригент Лидия Кулева, от 

I Национален православен фестивал Св. св. Кирил и Методий в Медовина/Попово, Търговищка област 

(с международно участие), дело на Русенска митрополия и на Свети синод на БПЦ.

Град Кишинев
Град Добрич

М. октомври 2017 г. Нова награда – „Бронзова диплома“, спечели „Седянка“ в X-ия Международния хоров конкурс – фестивал в град Кишинев, Република Молдова. 

Силистренските хористи, представители на Народно читалище Доростол“, наследници на повече от 120-годишни певчески традиции в крайдунавския град, се представиха в компанията на над 20 състава от Молдова, Румъния, Македония, Украйна и България.


М. юни 2016 г. Смесен хор Седянка гр. Силистра (НЧ Доростол) е лауреат 3-а степен от 

ХIII-ия Международен хоров фестивал Маестро Медникаров

в град Добрич с концерт в КК Албена. Участваха над 10 състава от България, Турция и Русия.


Град Черна вода
Хорът бе част от международните фестивали в град Черна вода - на д
Град Кълъраш
ва пъти, вкл. и за 120-а година на хора - един от първите в Румъния (
34-ото издание на Международен фестивал за хорова музика „И. Д. Киреску“ бе през м. ноември 2015 г.). 

Както и в Кълъраш, също от Румъния, град побратим на Силистра. Така над 30-те певци станаха част от културния проект „Хорова среща“ (30 юни – 1 юли 2017 г.), дело на Окръжен съвет Кълъраш и на местната свещеническа структура в едноименния румънския град. 

 Тамошните хорове са отдавнашни приятели и партньори на силистренските хористи, и заедно осъществяват авторитетните си хорови прояви. Те са доказателство за възможността съседни градове заедно да реализират творческите си намерения.

Град Силистра. Международен събор
на хорове от крайдунавски страни
Преди това през 2012 г.  единствената оцеляла хорова формация в Крайдунавска Добруджа гостува с тогавашния си диригент Димитър Боев на на о. Корфу, Гърция.

През м. октомври 2016 г., заедно с община Силистра и НЧ Доростол“ бе осъществено 12-ото издание на 

Международен събор на хоровете Силистра 2016

със специалното участие на Теодосий Спасов. За отбелязване - 100-ата година на събора бе чествана с концерт през 2010 г.

Град Стара Загора

На 7 юни 2016 г. в салона на община Силистра Смесен хор „Седянка“ проведе първия си от много години насам благотворителен концерт пред повече от 300 свои почитатели, за да събере средства за участие в международна изява в град Стара Загора. 


В края на месец април 2017 г. бе участието на хора в Международен хоров фестивал „Августа Траяна“ Стара Загора,  дело на общината и на НЧ „Родина“. В него участваха над 350 хористи от 13 хорови формации от България -Стара Загора, Казанлък и други български градове, поддържащи хоровата традиция,  както и два от Холандия. 

Град Силистра
По предложение на седенкари през м. октомври 2018 г. ще бъде проведена проява за честване на две славни годишнини: 

110 години на Музикално дружество Гайда и 120 години на Музикално дружество Седянка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар