четвъртък, 7 юни 2018 г.

В Свищов наградиха силистренски диригент в юбилея на хора в града

От 1 до 3 юни 2018 година град Свищов беше домакин на XVI хорови празници, съобщиха от пресцентъра на Общината. В него бе вписано честването на 150-годишния юбилей на първия български хор и на началото на хоровото дело в България, поставено в крайдунавския град през 1868 година от Янко Мустаков, чието име носят празниците.

Юбилеят бе подкрепен от Министерство на културата, а организатори са община Свищов с кмет Генчо Генчев  председател на Инициативен комитет за провеждане на проявата, и Първо българско народно читалище „Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856“. Участваха формации от Свищов, Хасково, Шумен, Варна, Русе и Сливен. Специални гости на тържеството, започнало с шествие, бяха Ирина Калъпова и Владимир Мустаков - пра-пра внуци на Янко Мустаков, потомцци синовете му Асен и Стоян. В салона на читалището бе първият концерт, а финалът бе с православна музика в местния храм „Св. Пророк Илия“.

Да припомним, че по идея на Смесен хор Седянка“, който наскоро спечели 4-ата си за последните два сезона награда от международен конкурс, предстои отбелязване на 110-а година на Музикално дружество, носещо същото име - стожер на българщината в т.нар. румънски период, а и след това, както и на неговия предшественик - Музикално дружество Гайда“, което навършва 120 години, когато е началото на хоровото пеене в града.

Най-вероятно честването ще бъде тази есен, като се очаква освен Народно читалище Доростол“, към което е формацията, подкрепа да се получи от община Силистра, както и от други организации. Последната голяма хорова изява в Силистра бе през м. ноември 2016 г., когато със специалното участие на кавалджията Теодосий Спасов бе проведен 12-ият Събор на хоровете от крайдунавските страни.


Няма коментари:

Публикуване на коментар