сряда, 20 юни 2018 г.

Най-дългият ден в годината превръща Силистра във фестивален град за половин месец

В навечерието на най-дългия ден в през 2018 г. Силистра се превръща във фестивален град за половин месец. Първо на ход е Фестивал на китарата Дунавски струни, който ще има прощъпулник в нашия град, арена на който ще станат Дунавски парк, салонът на общината и Художествена галерия. После идва ред на поредното издание на Международния детски фестивал Утрешният мир започва с днешното приятелство.


На пресконференция с участието на д-р Юлиян Найденов, кмет на община Силистра, и на Виктория Цветкова от Клуб Акустик - инициатор на фестивала на китарата, бе изразена надежда,  че Дунавски струни“ може да стане също традиционен, благодарение на  организаторите, спонсорите и участниците.

Община Силистра оказва финансова и логистична подкрепа за организацията на фестивала, какъвто има има и в други градове у нас. В таз годишното издание ще участват китаристи от Добрич, Плевен, Варна, Русе и Силистра, на които ще бъде предоставена възможност да се  запознаят с културно-историческото наследство на Силистра. 

Фестивалът Дунавски струни е част от събитията, посветени на Деня на р. Дунав послучай международни яден на реката - 29 юни. Събитието ще бъде открито в залата на община Силистра на 22 юни от 19 ч. с концерт на Акустик Трио 3000. 

На следващия ден от 10 ч. ще е конкурсната програма за изпълнение на електрическа китара - концертите в зала 13 на Художествената галерия започнат от 19 ч. и в 22 ч. в пиано бар Артистик, където ще е концертът на наградените по волята на известни китаристи - жури, сред които най-известен е рок музикантът Иван Лечев - ментор в ТВ-шоуто Гласът на България. На 24 юни  е конкурсът за класическа китара, а вечерта  е гала проявата на победителите. Входът е свободен за всички събития.


Международният детски танцов фестивал „Утрешният мир започва с днешното приятелство“ ще се проведе в Силистра от 2 до 6 юли 2018 г. под патронажа на д-р Юлиян Найденов – кмет на Община Силистра. Над 300 са децата, участници във фестивалните прояви на Двадесет и третото издание.


През настоящата година участие във фестивала ще вземат четири чуждестранни състави: Ансамбъл „Астарта-Зорецвит“ от гр. Голобино, Полтавска област, Украйна; Ученически ансамбъл „Мермиси“ от гр. Хула, Грузия; Фолклорен ансамбъл „Малък Чеханов“ от гр. Чеханов, Полша; Фолклорен ансамбъл „Битоля“- от гр. Битоля, Македония.


Всички силистренски детски танцови състави също ще участват във фестивала: Ансамбъл „Добруджа“, ФГ „Ритъм“, ДФФ „Добруджанче“; както и балетите Б 2; „Лиденс“ и „Аксел“; Клуб за състезателни танци „Елеганс“. Постоянно ще работи фестивалният клуб във фоайето на залата на Община Силистра, в който журналисти, участници, гости и граждани могат да получат актуална информация за фестивалните дни.

Акценти в програма:
- На 3 юли 2018 г. от 10.30 часа в Дунавския парк – втори фонтан, ще се проведе ателие по танци с всички участници. В ателието ще се разучават фолклорни хора от всички страни – участници във фестивала. Същия ден от 17 часа е дефилето на съставите, предвождани от Градски духов оркестър и флага на фестивала – от фото „Стаки“ до площад „Свобода“, където от 17.30 е тържественото откриване на фестивала с изпълнение на химна на фестивала „Де е България?“ и издигане на фестивалния флаг. Следва първият фестивален концерт в салона на театъра.

- На 4 юли 2018 г. от 10 часа на басейна на хотелски комплекс Дръстър“ Силистра ще се проведе конкурсът „Мис и Мистър Фестивал“, а от 18 часа в салона на театъра стартира вторият фестивален концерт.

На 5 юли 2018 г. от 11 часа в заседателната зала на Община Силистра кметът на общината ще се срещне с представителни групи на всички състави участници във фестивала. От 17 часа е тържественото закриване на фестивала и заключителният концерт.

Фестивалът стартира през 1994 година като първият за България Международен детски танцов фестивал с въздействащото послание „Утрешният мир започва с днешното приятелство“. Основатели са председателят на Сдружението на детско-юношеските хореографи в България Агрипина Войнова и силистренският хореограф Йордан Филипов, а в продължение на години негов ментор бе началникът на отдел Култура при община Силистра Виолета Балева. В годините към проявата отношение имаха и ресорните заместник кметове в различните кметски мандати от близо четвърт век насам. В Силистра са гостували изявени детски танцови състави от Европа, Азия, Америка и Африка - близо 4 000 представители на над 30 страни. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар