петък, 15 юни 2018 г.

Буенек от Старо село заслужи министерска награда

Буенек от Старо село, Ю ТУБ

В галерия „Средец” на Министерство на културата бе отбелязана десетата годишнина от въвеждането на Националната система „Живи човешки съкровища – България“. В резултат на активността на самите общности, музеите и читалищата, беше изградена Национална представителна листа на нематериалното културно наследство. До момента в нея са вписани 30 елемента, а 4 от тях са вече приети и в Представителната листа на ЮНЕСКО на нематериалното културно наследство на човечеството. Сред тях е и елементът „мартеница” - мултинационална кандидатура заедно на България, Румъния, Молдова и Македония. 


2014 г. Награждаване.
Музеи и читалища с вписан елемент в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство получиха грамота на Министерството на културата за принос в опазването и популяризирането на нематериалното културно наследство и Европейската година на културното наследство. Сред тях е е и НЧ „Възраждане” в село Старо село, община Тутракан, област Силистра, съобщи Мария Неделчева, старши експерт в РЕКИЦ ЧИТАЛИЩА СИЛИСТРА.

2018 г. МК. Награждаване.
АРХИВ ВЕРСИНАЖ. 2014 Г. "Лазарски танц" на  Народно читалище „Възраждане” от силистренското село Старо село влезе в националната представителна листа на нематериалното културно наследство на България, благодарение на регионално предложение и на крайната експертна оценка на жури в Министерството на културата. Староселският танц влезе в топ 5 на номинациите за настоящата година, а в листата вече има 20 традиции, музикални и сценични разработки. От 2008 година насам на всеки две години се прави подобна класация. В настоящата е имало 70 предложения от страната, направени чрез областните управители, като 25 от тях са стояли на вниманието на експерното жури.

Няма коментари:

Публикуване на коментар