петък, 15 юни 2018 г.

Ретро изложба припомни таланта на 18 силистренски художници


Фондът на силистренската художествена галерия има богата колекция от картини, графики и скулптори на местни художници (част от най 1 500 единици, повечето откупки от преди 1990 г., останалите дарения), които вече не са на този свят, но заслужихат да бъдат почетени с ретроспективна изложба. Организатор на събитието - първо по рода си от много години насам е Художествена галерия Силистра с директор Йордан Колев, която впрегна всички духовни сили и емоции, за да направи експозиция в тяхна памет. 

Сн. Илия Иванов, Фейсбук
Сред изложените 68 творби - живопис, графика, рисунка, скулптура и дърворезба, дело на 18 художници, които вече не са между живите, срещаме именити майстори като Павел Метеоров - учил и живял във Франция, Мирчо Якобов - също изявил се по света - Канада, Тодор Добруджански, Огнян Мирчев, Атанас Русев - ветеран от войните, на когото от 80-те години на миналия век дължим желязната ограда на Дунавски парк откъм реката.  Която впрочем плаче за боядисване и чака някой да го стори.

Както и на по-новите, но утвърдени имена като Йордан Маринов - бивш главен художник на Силистра и съсъздател на Група на СБХ преди повече от 50 години; Никола Ковачев, Петър Чаушев - ненадминат с погледа си към неповторимия вид на добруджанския релеф; Георги Жеков, Бедиг Бедросян - заслужил и паметник пред ХГ Силистра, Йордан Господинов - реализирал първата частна селска галерия в Българка, Илю Станчев - художник в кукления театър - дъщеря му Мариана подари 7 картини на галерията; Кръстьо Надарлийски, Симеон Говедаров, Валентин Райчев - с чудесни рисунки от крепостта Меджиди табия" - също дарение; Иван Василев, Георги Георгиев - също семейството му предостави картини на местната художествена обител.

И е чудесно, че творбите не залежават в хранилището на фонда, а греят с нова светлина, за да може изложбената зала да се одухотвори. За по-възрастното поколение изложбата е вълнуваща среща със спомените, смесени с тъга и усмивка.

При откриването на изложбата скулпторът Йордан Колев сподели: „С голямо въодушевление работихме над тази изложба, спомените за колегите са още живи. Тази изложба е посветена на тях - художниците на град Силистра, които вече не са сред нас, но творбите им са останали. Искахме културната общественост в града ни отново да си спомни за творчеството им, защото те заслужават това. Във фондохранилището на галерията с голямо уважение се грижим за съхранението на тези творби. Всички участници са от Силистра, творили са в града, вдъхновявали се от реката, полята, житата, угарите и са ги претворявали в своите платна”.
  
По публикация в АРТ Силистра, Фейсбук

Няма коментари:

Публикуване на коментар