петък, 29 юни 2018 г.

Продължават срещите със специалисти във Винзавод "Остров" край Силистра

В залата на румънския Винзавод "Остров" край Силистра бе проведена поредната среща със специалист по лозарство и винопроизводство, която е продължение на проведения преди няколко годинибългаро-румънски ТГС проект "Терасите на Дунав".


Мигел Гарсия

Този път румънци и българи, вкл. представители на силистренски производители - сред тях и от Айдемир, на Областна администрация и на Станция по кайсията и земеделието  от съседните райони имаха за събеседник Мигел Гарсия от Чили, който от година работи за винзавода.

Той сподели своя опит и вижданията си за мерките, които се вземат в месеците при подготовката на гроздобера. Първата стъпка от тях е резитбата за освобождаване от листа на чепките с грозде. Неговата е препоръка да остане съотношение 1:3, като повече остават листата. Идеята е да се създадат условия зда естествена вентилация, както и за достъп на повече слънце. По този начин се залага и баланс между аромат, киселинност, сладост и оттам качество.

Внимание бе отделено и на напояването на масивите, като отново се търси равновесие на базата на предварително заложени големина на зърната и вкус. Препоръчано бе т.нар. пръскане срещу вредители и  болести да става също с внимание когато се редуват дъжд и силни слънчеви дни. Съответно - поливане и пръскане да не се прави 30 преди брането. Препоръчани са и определени препарати срещу поражения от градушка, каквито е имало тези дни в района на Айдемир, с цел възстановяване на гроздето.

Обсъдена бе и темата за възобновяване на дейността на микробиологичната лаборатория, намираща се като резултат от проекта в Станция по кайсията, която тогава е била един от партньорите в реализацията му. Тепърва предстоят разговори и различни форми на общуване с производители, за да се види какъв е техният интерес лабораторията да заработи срещу определено заплащане.

Срещата завърши по традиция с дегустация на три вида вина: бяло - шардоне, розе - купаж, и червено - пино ноар. Домакините обясниха на участниците в срещата как са били постигнати количествата и качеството на вината. Участниците в срещата разгледаха малкия етнографски музей и изложбата от български и от румънски вина. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар