вторник, 9 май 2023 г.

Силистренецът Валерий Тодоров с нова книга "Медии и време. Журналистика, истина и реалност"

www.bnt.bg: “Самото заглавие отделя медиите от журналистиката - не всичко в медиите е журналистика и те не са индентични понятия. Колкото до истината - има действителност, но не е възможно всичко да се разкаже. Теоретиците описват ролята на журналистите като кучето на входа - то решава кого да пусне. Има огромен спектър от събития и кои да се подберат и как да се подбе

рат - това създава една медийна реалност. Въпросът е доколко тази медийна реалност съответства на онази действителност, към която ние имаме задължението да бъде достоверна, обективна, да представя различните гледни точки. Целият този спектър от проблеми, като стигнем до фалшивите новини, присъства в заглавието”, обясни авторът. 

Авторът бе гост в предаването на Георги Любенов в БНТ, където представи книгата си. Според него изведнъж медиите са станали водещ фактор и в момента са на първа линия. Той е против обаче медиите да си присвояват ролята на първа власт. Твърди, че те трябва да градят мостове, а не да са с щик в ръката. Журналистът трябва да се съмнява и ако има съмнение, трябва да има опонираща гледна точка по съответната тема.

Още от журналиста, който още от студентските години насам е бил репортер, политически наблюдател и коментатор, миниджър (два мандата генерален директор на БНР), кореспондент в Москва, член на УС на СБЖ: книгата му показва кухнята на журналистиката и запълва определен дефицит по въпроса. Тя е теория и практика, осветляваща как се правят "новините": "Няма една истина, истината е като 24-каратово злато - лесно се огъва. Журналистите сме войници на съвестта. Трябва да се показват всички гледни точки....Журналистите работят с нов фактор - слушателя, зрителя, читателя, който е и съучастник чрез социалните мрежи".

Няма коментари:

Публикуване на коментар