вторник, 23 май 2023 г.

Румънска асоциация с подкрепа от немска фондация кани силистренци на дунавски фестивал в град Кълъраш

Румънската неправителствена организация Сдружение „MaiMultVerde“ („Повече зелено“) ще проведе „Фестивал на Дунава“ (23-25 юни 2023 г.) на територията на младежкия крайдунавски плаж в отсрещния на Силистра град Кълъраш, съобщи Александра Дамян, директор в сдружението. Събитието се организира в рамките на програмата „С чисти води“ и има за цел да събере на едно място членове на общностите и властите от крайдунавските населени места, както и представители на национални и международни неправителствени организации. 

В рамките на 3 дни: семинари, дебати, спортни дейности, концерти и екологични филмови прожекции. Програмата е на адрес в интернет: www. danubefestival.org, както и във Фейсбук: www.facebook.com/cuapelecurate.Н а сайта се казва: „Това ще бъде своеобразна „декларация“ в любов, с музика, семинари и филми, посветени на реката, която минава през много европейски сърца“. 

В същото време обаче е споделена и тревожна екологична статистика: „Всеки ден река Дунав носи в Черно море 4,2 тона пластмасови отпадъци. През 2050 г. в океана може да има повече пластмаса, отколкото риба. 100 тона пластмаса се събират годишно от доброволци на #CuApeleCurate“. Река Дунав представлява културен регион и обществено пространство, което обединява хора от 10 държави – поради което Сдружението иска да обедини местната и международната общност с властите в името на  откриването на възможности за взаимна подкрепа в борбата срещу замърсяването с пластмаса и за създаване на нови места за прекарване на времето край реката. 

Дунавският фестивал в град Кълъраш, където има два крайречни плажа – при комплекс „Подул 4“ в началото на канала за връзка с реката, и друг до централната градска градина, е организиран в рамките на програмата за чисти води с подкрепата на Lidl Румъния. В основата му е международен екип, сформиран от Асоциация „MaiMultVerde“ и H2Org със съдействието на Фондация „Баден-Вютемберг“. 

Асоциация „MaiMultVerde стартира през 2008 г. с убеждението, че грижата за хората и природата трябва да е приоритет. Оттогава е осъществила серия от проекти: залесяване, опазване на биоразнообразието, екологично образование, алтернативен транспорт, борба с пластмасовото замърсяване на водата. „H2Org“ е организация с нестопанска цел с фокус върху водата, разработваща проекти за среда без пластмаса. Разработва образователни също програми, кампании, изследователски дейности и инициативи за минимизиране на замърсяването на водата и за предотвратяване на ново натрупване на пластмаса.

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар