вторник, 9 май 2023 г.

Над 100 предмета на етно изложба в Брадвари

Навръх Гергьовден в предверието на сградата на НЧ „Заоря“ – село Брадвари бяха подредени над 100 предмета в изложба  към проект, финансиран от Национален фонд „Култура“. По своето съдържание изложбата представя характерен за общността бит, култура и в частност занаяти. Предметите  са предоставени от домовете на хората и са били ползвани в периода XIX-XXI век. Най-старият предмет е бакърено джезве, изработено около 1890 година от Яшар Исмаил, който е първият по-известен местен коларо-железар.



Други предмети са дървена захарница, броеница, снимки, менци, свещник, дилаф, ръжен, чан, манерка на войник от българската армия, джобен часовник, трикрака софра, облекла, вкл. с шевици; плетива и бродерии, както пи няколко чифта плетени вълнени терлици с геометрични изображения, запазени през вековете в българските земи в различните етнически общности с едно и също предпазно предназначение.

Част от изложбата са и пана, както и аплисации, сътворени в рамките на арт ателие на тема „Магията на сръчните ръце“, проведено под ръководството на Пембегюл Сюлейманова – учител в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“. Училището с директор Марияна Андонова е партньор по проекта на НЧ „Заря“, благодарение на който е осъществена изложбата. За участието си в нея всички получиха възпоменателни грамоти от д-р Йордан Касабов - етнолог.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар