петък, 26 май 2023 г.

Родена в Силистра актриса с моноспектакъл в родния град

Снежина Петрова е българска театрална и филмова актриса, родена в Силистра през 1970 г. Завършила е ВИТИЗ (НАТФИЗ) през 1994 г. Специализирала е актьорско майсторство при Кшищов Зануси през 1999 г. и по съвременни танцови техники при Робърт Таниън. Участва в множество творчески работилници на Джей Шайбм, Тадаши Сузуки и други. През 2021 г. създава моноспектакъла „Една българка“ по разказа на Иван Вазов, с който ще гостува в Силистра от 16 ч. на 29 май в салона на община Силистра.

През годините е участвала в спектаклите на сдружение „Легал арт център“, както и в представления на Народен театър „Иван Вазов“, Сатиричен театър „Алеко Константинов“, Младежки театър „Николай Бинев“, Театър 199 „Валентин Стойчев", Театрална работилница „Сфумато“ и други. Работила е с режисьорите Стоян Камбарев, Младен Киселов, Галин Стоев, Явор Гърдев и Десислава Шпатова, която е режисьор и на моноспектъкала.

Снимала се е в 11 филма, вкл. в сериала „Четвърта власт“. Има и два радио проекта, а в творческата си биография е записала и постановка на юбилейния през 2015 г. концерт на оперната прима Райна Кабаиванска. Награждана или номинирана е за награди над 20 пъти по различни поводи и в няколко престижни класации.

Няма коментари:

Публикуване на коментар