четвъртък, 18 май 2023 г.

Почетен гражданин на Силистра сред героите в книга на журналистка от Русе

Известният силистренски педагог и общественик Пирин Бояджиев - ярък представител на местната интелектуална фамилия Бояджиеви, е сред героите на журналистката от Русе Жанета Йорданова в нейното изследване "Българската църква и училището в Букурещ. Неизвестни документи". Поводът е, че г-н Бояджиев е бил част от това училище в един период във времето назад - 30-50-те години на миналия век, след което се завръща в Силистра. 

За него г-н Лука Велчов – в момента доайен на българите в Букурещ – столица на Република Румъния, каза по време на научен форум в град Балчик през м. август 2021 г.: "Аз съм възпитаник на изключителния педагог Пирин Бояджиев (бел.-бъдещ учител – след 1954 г. в Силистра, краевед и общественик – социалдемократ от БСДП след 1990 г., почетен гражданин на Силистра от 90-те години на миналия век). Той е човекът, направил всичко възможно що се отнася до създаване на учебници по български език, защото тогава в българското училище в Букурещ всички предмети, с изключение, разбира се, на румънския език, се преподаваха на български език. Така Пирин Бояджиев превежда учебници и нарежда всичко".

Директор на българското училище в Букурещ през 30-те години е силистренецът Лефтер Бояджиев, едно от 4-те деца на Петър Бояджиев – също известен силистренец. Синът на Лефтер – Пирин Бояджиев, завършва висше образование в Букурещ – история и румънски език.

Според предварителна публикация на БТА по повод представянето на книгата: "В изданието съобщавам за намерени нови документи, снимки и скици, които допълват вече известната информация за Българската църква и училището в Букурещ, основани през 1869 година. Интересна е и историята на един портрет на Христо Ботев от 1935 г., свързан с миналото на съборената наша сграда и съхраняван дълго време като ценна реликва от българин в букурещкия му дом", обяснява Йорданова, която е дългогодишен кореспондент на централни вестници в Русе - в момента на в. "Телеграф".

Тя посочва, че сградата на някогашната улица "Вергулуй" 6 в Букурещ, Румъния, е придобита на търг от Христо Георгиев през 1868 г.  С дарения от българската общност е откупена и преустроена в училище и църква. Там са живели митрополит Панарет Рашев и племенницата му Венета с малкия си син Димитър. В една учебна година на децата е преподавал Христо Ботев. Историческото здание е съборено в началото на 1988 година.

Още по темата: https://bta.bg/bg/news/bulgaria/regional-news/oblast-ruse/459740-zhurnalistkata-zhaneta-yordanova-predstavi-v-ruse-knigata-si-balgarskata-tsarkv?fbclid=IwAR1PjiuWFbDijdLgWqlQReJ2yOc5Zr_bcS7az9gJSTnDkciaiRsPoiB7Xdg. 

"В това скромно двуетажно здание на букурещката улица "Кълърашилор" не само са учили децата на преселниците ни, в него са живели и работили големи личности, оставили имената си в историята на България. Тази сграда някога е подслонявала училище, църква, печатница. Била е седалище на Добродетелната дружина, на Българската църковна община, на дружеството "Братство". Изгубили сме я бевъзвратно, но поне можем да напишем историята й", каза Йорданова. Изследването е резултат не само от работата й в български - вкл. от Силистра и по други тукашни публикации по темата, и румънски архивни институции. Тя се е срещала и разговаряла с бивши възпитаници на училището, за да събере спомените им. Разгледала е и личните им архиви, свързани с училището, които са й предоставили (сред тях е и архимънт на Пирин Боядожиев, който като архивна единица е в Държавен архив в крайдунавския град.). 


Няма коментари:

Публикуване на коментар