понеделник, 22 май 2023 г.

Колекцията от народни носии на Калина Михайлова достигнаха почти до Букурещ

 

На 20 и 21 май 2023 г. православната енория на църквата „Свети Никола“ в голямото населено място на име Брънещ, което е на 15 км от румънската столица Букурещ, бе домакин на изложба на български народни носии, подредени от раклите от личната колекция на педагожката Калина Михайлова от тутраканското село Шуменци. За нея това бе поредна подобна изява, след тези в Брюксел – Белгия, Русе, Балчик, Силистра, Тутракан и др. български градове, както и в съседна Румъния – град Кълъраш и комуна Кирнодж. В изложбата влязоха най-добрите разработки на добруджанки – най-вече на преселки от Северна Добруджа, както и различни везани покривки, възглавници, килими, престилки, терлици, месали, кърпи за глава и др., някои от които са по сто и повече години.

Събитието се вписва в поредицата на междукултурен обмени между Брънещ и общности от България. Предишните възможности в това отношение са свързани предимно с тукашния голям кукерски празник и с още една културна вечер, гостували са гостували състави от цяла България, включително от град Алфатар и село Калипетрово. В населеното място от двеста години живеят наследници на общност, произхождаща от българските земи и предимно от Добруджа (по неофициална статистика 80% от жителите тук са по произход българи от Силистренско – Попина, Гарван, Алфатар и Калипетрово).

Събитието е дело на българската Културна асоциация „Седянка“, която  е със своя структура в Брънещ, възстановена от своя председател Даниел Стойчу с почетен президент Флорентин Стойчу. Според публикация на БТА, Даниел Стойчу е заявил: „Имаше емоционални моменти, тъй като жителите на българската общност, потомци на българи от миналото, успяха да разпознаят общите елементи в традиционното облекло. Голяма радост беше и защото наближава празникът „24 май“ и в Бранещи отново се заговори на български език”, сподели пред БТА председателят на Асоциацията, която заедно с местната общност поддържа и кукерската традиция в селото.

Сред гостите на своеобразното тържество на духа бяха Любомир Николов – секретар на Българското дружество в Букурещ, и Георги Вълев – общественик от Силистра, осъществяващ контакти между български и румънски общности, културни институти и бизнес организации. По предварителна информация, следващата „спирка“ на колекцията на Михайлова от Шуменци може да е град Тулча. От този район са част от преселниците от северната част на Добруджа преди повече от 80 години след Крайовския договор. Техните потомци понастоящем живеят в Крайдунавска Добруджа, а на практика през едно поколение и на всички континенти по света.

Няма коментари:

Публикуване на коментар