вторник, 16 май 2023 г.

Калина и Михаил Михайлови от Шуменци с нови предизвикателства в света на културата и кулинарията

Месец май е сред най-наситените на събития в българския културен календар, включително за самодейци и за творци от Крайдунавска Добруджа. Същото се отнася и за ентусиасти като семейство Калина Михаил Михайлови от село Шуменци, община Тутракан. Тя е дългогодишен педагог и бивш кмет на селото, в което живее със съпруга си – православен отец в Русенска епархия. Предстои им в рамките на няколко дни в последната декада на месеца да се изявят по най-отговорен начин на два пъти – първо в чужбина, после и у нас – в София. За какво става дума?

Г-жа Михайлова е колекционер на стари български женски народни костюми и везмо – предимно от Северна Добруджа, но и от всички етнографски области на България. Някои от тях са унаследени по фамилна линия – предците й са преселници от Румъния, а други са купувани специално за колекцията. Различни части от нея са показвани тематично в Силистра, Русе, Балчик и др., както и на два пъти в Румъния – в Констанца и в Кирнодж. За отбелязване – еднократно чак и в Брюксел по покана на бившия български еврокомисар в лицето на Кристалина Георгиева.

Новото предизвикателство е уредената за 20-21 май изложба в село Бранещи, което се намира край румънската столица Букурещ. Инициатор на изложбата е Българско дружество „Седянка“, което на практика представлява нашенската общност в селото, в което живеят потомци на преселници от Калипетрово от преди двеста години. Партньор в начинанието е местният православен храм „Св. Николай“, в зала към която ще бъдат показани 14 костюма – някои от тях са на повече от сто години.

Семейство Михайлови, които наскоро участваха в кулинарна проява в Добрич, където направиха впечатление със своята организираност и оригиналност, ще бъдат специални гости и на подобен празник в София, дело на „Кулинарните фестивали на България“ в партньорство с ХРАНКООП. Мотото на тяхното представяне е „Тутракански гозби – лучено със сини сливи и пилешко; мамалига и рибена чорба“. Техните кулинарни умения са познати от прояви в Тутракан, Нова Черна, Сребърна, но на практика и от всички места, в които участват с много майсторство и вдъхновение.

Няма коментари:

Публикуване на коментар