вторник, 30 май 2023 г.

Две временни изложби в Тутракан чакат своите посетители от близо и далеч

В рамките на един ден на 30 май 2023 г. в град Тутракан бяха открити две изложби с експонати, предоставени от частен музей на Фондация "Аретé-Фол", създаден през 90-те години на миналия век, институционализиран през 2009 г. и притежаващ 5 различни колекции. Става дума за експозиции с наименования "Жената" и "Земя на труд и любов". В първата - в Галерия "Жельо Тачев, са картини от 3 поколения известни български художници, а във втората - в зала на Исторически музей - град Тутракан,  малка пластика на известни скулптори, както и графика. Някои от тях са представяни в над 15 музея в страната.

Пред кмета на община Тутракан д-р Димитър Стефанов, на ръководството и уредниците от Исторически музей - Тутракан, в присъствието на инж. Николай Неделчев - областен управител на област Силистра, специалният гост проф. Димитър Иванов разясни от името на собствениците на произведенията на изкуството техния произход. Както и тяхната "връзка" (звезда), предвид символите на името на Фондацията "Аретé", включваща антични добродетели и ценности, състояща се от пет "лъча" (Вяра - Власт - Бран - Труд - Любов). Техни концептуални образи са Бог - Цар - Воин - Стопани - Мъж.

Двете изложби ще бъдат на разположение на тутраканци и на гостите на града в рамките на два месеца (до края на м. юли т.г.), включително по време на дунавските празници в средата на летния сезон, когато тук идват множество представители на артистичния свят на България, както още туристи от страната и чужбина. Благодарение на професионалните снимки, които уредниците на музея в Тутракан ще направят, проф. Иванов обеща да създадат съвместно каталози на двете изложби. Градоначалникът д-р Стефанов пожела в Тутракан да гостуват и други изложби от многообразната палитра на "Аретé" (античната, възрожденската, тракийската - копия на предмети от съкровища, и др. )












Няма коментари:

Публикуване на коментар