четвъртък, 29 декември 2022 г.

Женско сдружение „Екатерина Каравелова“ – Силистра представи дарителската 2022 година


В Национален пресклуб на БТА в Силистра бе проведена среща с журналисти по инициатива на Женско сдружение „Екатерина Каравелова“ – Силистра с председател инж. Христина Георгиева, представена на пресконференцията от Галя Иванова – зам.-председател на Сдружението, регистрирано преди 20 години, Христина Кирова – дългогодишен социален работник, и Ванушка Дамянова – психолог.

Организацията е от неправителствения сектор и поддържа 4 социални услуги, включително Кризисен център за жени и деца, претърпели насилие (неговият капацитет е 10 души), Преходна къща „Резилианс“ (в действие е от 2015 г. насам и в нея приетите за обитатели сами покриват разходите за ток, вода, храна и др. нужди), Консултантски център, Център за обществена подкрепа и др.

От представените данни става ясно, че Сдружението през 2022г. е набрало средства от дарения на обща стойност 36 427 лева, от които от международната организация „Ангели за България“ 22 940 лв, други 4 672  лв са от различни публични форми (акции), а 4 336 лв са принос на живеещата в село край Силистра британка Бернадет Леггет, която като доброволка към организацията е провела със съдействието на нейния екип няколко базара.

Специално внимание е отделено на майка със 7 деца, на която е помагано в рамките на половин година, за да обитава що-годе нормално обзаведен дом. Съдействие е оказано и на децата от 3,5 до 17 години, за да могат да учат (снабдени са с компютърна конфигурация и два лаптопа, както и с книги). Събирани са помощи и за селата в Карловско, предвид трагичните обстоятелства, свързани с наводненията.

Със средствата, както и с материални помощи от „Стройпроект“ и „ЖОАН“, са извършени ремонти и пре- и дооборудване на Кризисния център, в който през годината са преминали жени, претърпели насилие, които са на възраст от 18 (майка на 40-дневно бебе) до 84 г. (високо интелигентна бивша бизнес дама с отдавна пораснали деца). Както и шестима заловени на границата египтяни (по документи – непълнолетни), които са преживели близо месец в Центъра за сметка на оскъдния бюджет на Сдружението, работещо като делегирана държавна дейност.

През годината по подобен начин са обгрижени 38 души, от които 26 са непълнолетните, за обучението на които Сдружението дължи благодарност за съдействието на една детска градина, една детска ясла и едно основно училище в крайдунавския град. Поне 5-6 от „клиентите“ на Центъра са минали по два пъти през него, за да извървят дългия път към евентуалната промяна, благодарение на грижите на специалистите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар