петък, 23 декември 2022 г.

Митрополит Яков в навечерието на Рождество Христово: здраве и доброта, мъдрост и благородство в сърцата на хората


В резиденцията на митрополита на Доростолска епархия в Силистра бе проведена традиционната преди коледно-новогодишните празници среща на духовния водач на епархията – митрополит Яков, с представители на местни и национални медии. Пред журналистите бяха припомнени най-големите събития през отиващата си година: приемането на мощите на светите братя Кирил и Методий, началото  на традиция за провеждане на света божествена литургия чрез подвижен престол в скален манастир на територията на община Алфатар (за празниците св. Дух и Андреевден – във втория службата бе водена от трима архиереи), изграждането на кръст край село Калипетрово, продължаване на работата по подготовката на православен манастир в село Попина, привличане на протодякон от Украйна на служба в Силистра и др.

В бъдеще време се предвижда за следващия Кръстовден православната църква заедно с общината да изгради кръст на най-високото над Силистра място в чест на закрилника на града – Светия кръст. Изразена бе надежда, че ще бъдат привлечени още свещеници, защото действащите (общо 21 за над 50 храма – църкви и параклиси) не достигат, за да бъде обгрижено всяко населено място с миряни.

Митрополит Яков коментира и възможностите за обучение в училищата по темата за християнските ценности, обсъждано наскоро с д-р Габриела Миткова като началник на РУО на МОН. Когато става дума за тип „вероучение“ при християни и мюсюлмани, неговото мнение по принцип е, че говорим за „едни и същи послания, поднасяни по различен начин, но е най-добре тяхното представяне и изучаване да става поотделно, без прикриване“. Колкото до това, че сред акцентите е изучаването на традициите на народа ни, той смята, че те „крепят вярата“. Защото, примерно, Рождество Христово и Коледа са един празник, но в единия случай е религиозното му проявление (в този смисъл Бъдни вечер е подготовка за празника), а в другия – светското.

Пред медиите митрополитът на Доростолска епархия заяви и своето пожелание към богодаруваното паство в навечерието на празника, ознаменуващ раждането на Младенеца, а именно: за здраве и доброта, за мъдрост и благородство в сърцата на хората. С ясното съзнание, че „спасението е на земята, а осъждането е на небето“, при това в условия на пречки, създавани от „поднебесните сили и бесовете“. В заключение митрополит Яков отбеляза, че през двете години, в които е начело на епархията, е получавал подкрепата на Областна администрация Силистра, т.е. от държавната власт, от органите за местно самоуправление в общините, както и от техните кметове.

В своето послание до областния управител инж. Николай Неделчев, като представител на държавата за област Силистра, митрополитът заявява: „Молитвено пожелавам родилият се младенец да изпълва Вас и Вашия дом през настъпващата 2023 година със здраве, мир, мъдрост и благоденствие“. От своя страна в своя поздравителен адрес до Доростолския митрополинт инж. Неделчев казва: „Пожелавам Ви и в новата 2023 година успешни събития в Доростолска митрополия! Навлизайки в третото десетилетие след своето възстановяване – жадувано от поколения свещеници и миряни от Крайдунавска Добруджа, древно просиялата епархия все повече се утвърждава като важен център на духа“.


Няма коментари:

Публикуване на коментар