четвъртък, 29 декември 2022 г.

Именита добруджанска певица, родом от Добрич, представи през годината книга за своята житейска и творческа история

Снимка: Сливен Медия

В залата на Общинска библиотека „Петър Матеев“ в Котел през м. юни т.г. бе първото представяне на книгата „За песните на моята душа“ на народната певица Галина Дурмушлийска, съобщи тогава сайтът на Дарик. И, както пише в корестопнезцията, Събитието беше оцветено емоционално с песни, на които публиката имаше възможност да се полюбува на живо. Авторката предложи на своите гости избрани текстове на любими песни, включени в книжното издание, някои от които изпълни в дует със старозагорската ученичка Божидара Николова, чиято наставница е изпълнителката. „Изпяла съм много песни, които съм научила или са ми дали, но не съм пяла нищо без то да мине през душата ми“, сподели авторката. По темата за събитието в подбалканския град сайтът Сливен медия допълва: „Авторката представя историята на песните от своя репертоар, включително от кого ги е взела и кои са хората, които са ѝ ги предоставяли“.

Галина Дурмушлийска е носителен званието почетен гражданин на Добрич“ и представи в ровдния си град първото издание на книгата си в рамките на проведения в края на м. септември Фестивал на занаятите и изкуствата, проведен в Архитектурно-етнографския музей на открито Стария Добрич“. Изпълнитеката на народни песни от Добруджанската фолклорна област живя години наред и в чужбина - примерно, в Холандия/Нидерландия, където създава няколко музикални групи от местни хора, изпълняващи български фолклор. Един от тях - „Чубрица“, преди известно време гостува с концерт в Силистра под ръководството обаче на друг диригент. 

В резултат на своето творчество и забележително присъствие на сцената Дурмушлийска, която е била солистка и на ПФА Добруджа - Добрич, е заслужила, подобно на други именити певици добруджанки, определението „славеят на Добруджа“ или „гласът на Добруджа“. Не е случайно, че в книгата са поместени спомени за 4 певици, които са оказали силно влияние върху нея, както и разкази на колеги и приятели, много снимки, включително и обложките на всички издадени касети и албуми. Книгата е представена и в град Нова Загора, където бе определена за „красива приказка за музиката и за едно поколение, чиито песни ще останат завинаги в златния фонд на БНР“ (www.nova-zagora.org).


Няма коментари:

Публикуване на коментар