понеделник, 19 декември 2022 г.

30 години земеделска кооперация в село Гарван

 

В историята влезе и тържеството за 30-ата година на една от първите в Крайдунавска Добруджа земеделски кооперации – Земеделска кооперация „16 декември“ – село Гарван, община Ситово, област Силистра. То премина с участието на член кооператори, поканени от УС с председател Иван Добрев. Гости със свои специални послания бяха инж. Николай Неделчев – областен управител на област Силистра, който подчерта важността на подобни структури за всяко населено място, и Боян Димов – председател на Областен съвет на Съюз на земеделските кооперации – Силистра, от чието име бе връчена юбилейна грамота.

В чест на празника своя програма представи тежката артилерия на добруджанския фолклор в най-северния северна – народният оркестър при АНПТ „Силистра“ при НЧ „Доростол“ начело с главния художествен ръководител на ансамбъла Тихомир Лефтеров. Своите прекрасни песни под техен съпровод представи народната певица и солистка Ивелина Димова. Гост солист бе Йордан Георгиев – музикален ръководител на Градски духов оркестър Силистра.

Г-н Добрев поздрави присъстващите и специал но бившия кмет на селото Славка Ганева, която е и кръстник на кооперацията. Той обяви благодарността си за подкрепата през годините от хора като сем. Нончеви и други като тях, останали коректни партньори във всички начинания. Както и арендатора Йордан Петров, заради примера, който дава при взаимодействието със земеделската кооперация като друг тип за управление на земеделската земя. Специално внимание бе отделено на приноса на 7-те механизатори, както и на ремонтната работилница за успеха на кооперацията.

В момента ЗК „16 декември“ стопанисва 800 дка земя с два кръгови пивота в м. „Буланък“, които са поливни, с надеждата да бъде завършен започнатият процес по проект към ДФ „Земеделие“ поливност да бъде осигурена за още 1 200 дка, което се отразява на резултатите от селскостопанската дейност. В националната карта – 1,15 млн. декара при план за 2025 г. – 4,5 млн – за сравнение преди 1989 г. – 12 млн. В кооперацията има 16 оборудвани трактори с най-модерен инвентар и 3 зърнокомбайна.

Пред присъстващите бе споделена полезна информация за факти от световен мащаб: Индия и САЩ са страните, в които има по най-голямо количество обработваема земя – приблизително по 1,5 млрда хектара; пшеницата е на трето място след ориза и царевицата по в класацията по производство за зърно. Според статистиката, понастоящем в 80 страни по света се отглежда пшеница – най-много в Китай – 2,4 млрда тона, което е 17% от световния добив при 19% потребление от него.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар