понеделник, 19 декември 2022 г.

Коледарска благословия за участниците в благотворителната вечер на Ротари клуб Силистра


 В ресторант „Дръстър“ в Силистра с участници от Силистра, Русе и Тутракан премина традиционната от 2005 година насам коледна благотворителна проява на Ротари клуб Силистра с настоящ президент Николай Костов. Тя е първата след тържественото честване на 20-ата година на клуба, проведено отново тук през м. април т.г. За изминалите две десетилетия близо 150 хиляди лева са вложените от Ротари клуб Силистра чрез по-малки или по-големи проекти в полза на различни общности в болнични и в учебни заведения, в социални домове, в културни институти, в спортни центрове и в други среди, за които е преценено, че имат необходимост от подкрепа.

Събраните средства ще бъдат използвани в пореден проект, насочен към младите хора на Силистра, подобно на предишните два – възстановяване и облагородяване на спортната площадка на Професионална гимназия по строителството „Пеньо Пенев“ и провеждане на професионален първичен очен преглед от офталмолага д-р Анна Сапунджиева на близо 850 деца от първи до четвърти клас от 4 силистренски училища: СУ „Никола Вапцаров“, ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, ОУ „Отец Паисий“ и ОУ „Иван Вазов“.


В програмата: Музикално студио „ДО РЕ МИ“, Балет „Лиденс“ при НЧ „Доростол“, Клуб „Импресия“, коледарска дружина от Народно читалище „Родолюбие“ – село Айдемир, и ди-джей Краси Иванов. Водещи: Бонка Скорчелиева – музикален педагог, и Йордан Георгиев – паст-секретар на РК Силистра. По свой начин в събитието се включиха двама млади и талантливи хора – Даниела и Влади Костови (брат и сестра, в миналото членове на Интеракт клуб Силистра), които представиха пред аудиторията екологичен проект, както и разработки на 3D принтер.

Така сред няколко хита на вечерта, сред които бе еко картина „Дъбът на Силистра“, изработена с дишащ скандинавски мъх – дело на  VD ART- Силистра, се оказа принтирана мини скулптура на Флавий Аеций – последният истински римлянин, родом от Дуросторум. Отделно успех при търгове постигнаха дарена картина с изображение на лъв от художника академик Георги Чернев, който е родом от Дупница, както и дарение на двойни метални легла – от Нина Крушева – ротарианец от Русе, в момента асистент с ангажименти към РК Силистра, бидейки асистент на управителя на ротарианска област България (Дистрикт 2482)Едното от тях бе спечелено от Ротари клуб Тутракан и бе оставено за дарение по избор на силистренския клуб, най-вероятно в полза на социална група. Актуален бе и традиционният напоследък „Ротариански магазин“ с произведения на „Актуал“ и „Пинк пеликан“ – Силистра, както и произведения – 3D принт. За томболата също имаше предмети, дарени от фирми и личности.

В своята история клубът е провел близо 30 събития по повод големите празници Коледа и Великден, както и във връзка с други инициативи с цел набиране на средства за реализация на проекти, отнасящи се до по-големи социални групи – в сфери като градоустройство, спорт, култура, учебно и социално дело, и пр. Членове на клуба са участвали в подобни прояви и на други клубове, включително и най-вече с клубовете, оформящи „Зона 13“, в която влизат ротарианските структури на Русе (2 клуба), Силистра и Тутракан.

Същите клубове на три пъти са посрещали заедно новата ротарианска година, която започва на 1 юли, която започва на 1 юли, като на това общо тържество се предава т.нар. президентска щафета. В проявите на Ротари клуб Силистра неведнъж са участвали още в зората на своя творчески път редица бъдещи шоу-звезди (включително родом силистренци), като певците Ели Раданова, Христина Миленова – ТИТА, Йордан Марков и др., танцьорът Илия Добрев (шампион на България и Словения), Трио „ЕЛМИНА“, китаристите на Виктория Цветкова и Иван Русев, както и други музиканти, възпитаници на ЦМИ „Мегатон“ и на МС „ДО РЕ МИ“.

Много често са звучали и изпълнения с образци от българския фолклор чрез Ивелина Димова – настояща солистка на АНТП „Силистра и ръководител на народния му хор, преминала през школата на Държавен ансамбъл „Филип Кутев. Гости са били гайдарите на Музикална школа „Великов“, танцьорите на ансамблите „Добруджа“ и „Ритъм“, както и много други, включително вокална група „Вива тийнс“ от Тутракан, балет „Аксел“ от Силистра. Представяни са песни от репертоара на Смесен хор „Седянка“ и актьорски изпълнения на трупата на Драматично-куклен театър Силистра. Това е доказателство, че Ротари клуб Силистра в годините е правил възможното, за да подкрепя децата и подрастващите на Силистра, за да бъдат забелязани и оценени по достойнство. Наближава Коледа, един чакан и обичан празник, изпълнен и с много символи според заветните български традиции. Именно по този повод във вечерта специален гост бе коледарската група при Народно читалище „Родолюбие“ – село Айдемир. За участниците в благотворителната проява бе част да чуят техните специални песни и характерната за групата благословия, изпълнена по блестящ начин от Георги Спасов.

Няма коментари:

Публикуване на коментар