петък, 12 март 2021 г.

Джендърско време

Месец март 2021. Аха да пукне пролетта, вече припозната като сезон от кокичетата и щъркелите (от пеликани и лебеди – да не останат назад – и те също), а и от овошките. Средата на месеца е почти, но по нивята има тут-там пресен сняг, по улиците на градове и села - студ и мраз. Какъв му беше проблемът на времето да бъде „такова“ месец назад, дори два? Хайде, и през ноември щеше да му прилича, а не тогава да припича слънце и да се вее прахоляк по площадите. Хем не е добре за бъдещата реколта, както и за здравето като цяло - нямаше какво да пречисти въздуха, хем фирмите за снегопочистване са ядец тази зима.

На всичко отгоре пореден локдаун, макар и без пълно затваряне. При това тъкмо предизборната кампания да навлезе в разгара си. Така, както върви, тя ще започне да буксува, защото нито на закрито, нито на открито няма да са възможни срещи с драгия избирател, тръпнещ да види кандидатите за народни избраници.

Ако на хората изобщо им е до това, вперили очи в телевизора и наострили уши, за да чуят новите актуални цифри на МЗ и НОЩ. Пък някои, наредени на опашки за ваксини също не им е до партийни речи и идеологеми (то май и тях не ги срещаме вече). Има и други, дето спазват традицията - строяват се в редичка в очакване на доставка на маслини и прочие дефицити вместо спомен от минало време. Впрочем и за рекламирани намаления на едно или друго, най-често излишни за домакинството артикули.

Както се казва, 4 април е там, зад завоя на първата пряка. И, както вървят нещата, в деня на вота за 45-ия парламент ще се сбият твърдите ядра на партиите и пресните коалиции. Да му мислят тези, които са безядрени и, като ли че, и безатомни, а някои и безгласни – за тях сигурно няма да научим нищо повече освен имената им. Надеждата им остава в неориентираните електрони, както и в грешните „хиксове“. Накрая - колкото – толкова, дори и Мечо Пух няма как да въздейства на процеса, за да бъдат всички доволни. 

Жалко за читалища и театри, както и кръчми, които ще пропуснат наеми – най-често без насрещен документ, още и обороти, защото и там няма да е възможно да се събират хора за облъчване с думи, обещания, лозунги и партийни постулати. 

Накратко – настъпи джендърско време. Дано не се наложи да броим пилци (гласове) наесен или в подстъпите на следващата зима, когато сигурно пак ще има световни проблеми, които трябва да решаваме в движение и с компромиси със собственото си здраве, включително психосъстояние. И със  съвестта ни, разбира се. Колкото е останала в годините на крах на нравствени ценности. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар