четвъртък, 4 март 2021 г.

Доростолска епархия с нов сайт в интернет

Доростолска епархия е създадена през 390 г. и е срев първите по българските земи и в рамките на Римската империя. До 70-те години на 19 в. нейно седалище е Силистра и се простира чак до днешните румънски територии и до Никопол, както и надолу в Южна България. На 17 Декември 2001 г. на Петия църковно-народен събор на БПЦ Доростолска епархия е канонично възстановена. 

На 12 октомври 2003 г. Светият Синод на БПЦ канонически избра Негово Преосвещенство Траянополски епископ Иларион за Доростолски митрополит - приемник на митрополитския престол на древнопросиялата и възстановена Доростолска епархия. Той е духовен водач в епархията до смъртта си през 2009 г. След него 10 години митрополит е Негово Високопреосвещенство Амвросий, починал през лятото на 2020 г. От есента на миналата година негов приемник и митрополит Яков, който на 7 март има 50-годишен юбилей.

Отскоро Доростолска епархия е с нов сайт. В една от рубриките му са представени известните имена на митрополити на епархията до 1851 г. - общо 47. Има и рубрика за деца с молитви, жития и работилница.

Няма коментари:

Публикуване на коментар