петък, 12 март 2021 г.

Намерение в Доростолска епархия: нови храмове и литургии в скалните манастири по Сухоречието в Добруджа

Негово Високопреосвещенство Доростолски митрополит Яков гостува в Областна администрация Силистра заедно с представители на епархията в лицето на Цветана Цанова и отец Иван. Там той бе посрещнат от заместник-областните управители Илиян Великов и Стоян Бонев, както и от главния секретар Елена Томова.


Духовният водач на епархията предостави на държавната власт в региона своето представително писмо, издадено от БПЦ с подписа на Негово Светейшество Неофит – патриарх Български, като председател на Светия синод. Владиката благодари на държавната власт за вниманието към събитията, провеждани в храмовете в епархията.  
 
Изразено бе желанието на епархията в град Силистра да бъдат изградени православни храмове в квартали като „Юрий Гагарин“ и „Изток“, където да се извършват литургии. Наскоро бяха осветени два нови храма в епархията, а за първа копка на нова църква в близко време се говори в кв. „Деленките“, което е част от село Айдемир.
 

Гостът връчи на представителите на Областна администрация икона на светите Доростолски мъченици и получи от тях възпоменателен „Плакет на областния управител на Силистра“ и екземпляр от „Енциклопедия на област Силистра“. В непосредствен разговор бяха обсъдени проблеми на епархията, които могат да бъдат решени със съдействието на Областна администрация.
 
Както и намеренията за честване на 20-ата година от възстановяването през 2001 г. с решение на V-ия Църковно-народен събор на Доростолска епархия, която е втората по българските земи, призната в годините на Османската империя.
 
Припомнено бе, че в Силистра е първата българска патриаршия от преди 10 века, свидетелство за което са руините от базиликата до Дунавския парк в града. Към епархията се работи по-активно и по темата за дейности по скалните манастири в общини като Алфатар и Кайнарджа – в района на Сухоречието, вкл. и 1-2 пъти в годината с богослужения от типа „Подвижен престол“.

 
Смята се, че тези нови моменти биха били полезни за авторитета на Доростолска епархия, както още за просветния и религиозния туризъм в района. Ще бъде потърсена помощ от историци, за да бъдат преоткрити местни информационни масиви за някогашното присъствие в Добруджа на свети монаси, сред които не е изключено да бъде и св. Андрей, с чието име в Румъния е свързан манастир, който е недалеч от Силистра.

Още послания имаше при посещението на навършилия наскоро 50 години митрополит на епархията с център Силистра, който бе поздравен по време на неделна литургия от различни институции, включително лично от областния управител Ивелин Статев. 

Доростолска епархия има желание стар свой имот - някога неделно училище и общежитие (намира се срещу православния катедрален храм), да бъде превърнат в посетителски център с уреден в него съвременен музей, включително за 20-те години след възстановяването й, както и в място, където да бъдат посрещани по достоен начин гости на епархията, както е по други нейни посестрими в лоното на БПЦ. 

Работи се и по въпроса с предложение до ОбС Силистра да бъде гласуван патриарх Неофит за почетен гражданин на Силистра, заради заслугите му за отделяне на Доростолска епархия в самостоятелна единица, отделяйки се с над 50 храма в 6 общини - 5 в Силистренска и 1 в Добричка области, от Доростоло-Червенска епархия с център Русе, каквато бе от 70-те години на 19 в. до 2001 г. Възстановена е темата за изграждане на голям кръст в Дунавския парк, за да се вижда откъм р. Дунав, още повече, че в него е първата патриаршия на България, където е отсядал първият ни патриарх Дамян.

 
`
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар