вторник, 23 март 2021 г.

Силистра и Тутракан в изложба с картички от градовете на Добруджа

В края на по-миналия месец във фоайето на Дом-паметник „Йордан Йовков“ бе открита изложбата „Добруджанските градове в старите пощенски картички“, подредена от Регионален исторически музей Добрич, и която може да бъде посетена до края на месец април. Тя е своеобразно продължение на изложбата от 2020 г., в която бяха показани пощенски картички с изгледи само от град Добрич, и включва 94 черно-бели и цветни картички – снимки и литографии.

В изложбата: изгледи от градове в Северна и Южна Добруджа от първата половина на XX вeк. Показани са черноморските градове Балчик, Каварна и Констанца. Специално място е обърнато на дунавските градове Тутракан, Силистра, Хърсово и Тулча. В изложбата са включени картички от Генерал Тошево, Меджидия, Бабадаг. Показан е и известният манастир Кокош.

Интерес представляват и серията картички със събития, случили се в градовете в Северна Добруджа по време на Първата световна война. Музейните специалисти от най-големия град на българската част на Добруджа призовават гражданите, които пазят картички с изгледи от добруджанските градове, да ги дарят на музея. Припомняме, че след приключване на миналогодишната изложба бяха дарени 20 картички с изгледи от Добрич. (Източник: bnr.bg/varna по информация от РИМ Добрич)

Няма коментари:

Публикуване на коментар