четвъртък, 25 март 2021 г.

Активност на жени дарителки на Държавен архив

 

По повод 70-годишнината от създаването на българските държавни архиви, Държавен архив Силистра стартира рубрика в социалната мрежа Фейсбук, в която  представя личности, документи и събития, поддържащи у нас духовността и утвърждаващи ролята на институцията, като пазител на документалното ни наследство. 

По повод тазгодишния Осми март ДА Силистра благодари с пост във Фейсбук на дарители – жени, които през последните години са обогатили фонда и са допринесли за запазване на историческата ни памет. В публикацията са споменати имената на Стела Георгиева, Иванка Христова (автор на книги и дългогодишен библиотекар в миналото), Мариана Илева (дългогодишен служител на община Силистра), д-р Наталия Минчева (Регионален исторически музей Силистра, носител е на грамота за дарителство), Нели Тодорова (актриса), Сени Андреева (общественичка), Костадина Кунчева, Тодорка Ангелова (най-възрастната акушерка в Силистренска област), Димитрина Христова (дългогодишен библиотекар и автор на родолюбиви книги).

Иванка Христова – библиотекар, журналист, автор на книгите: „Жреци в бяло“, „Аристократи на духа“, „Ключ към сърцето“, „Насаме“ и „В дебрите на вселената живот“ – първа и втора част. През 2003 г. дарява на ДА - Силистра оригинални снимки на личности от Силистра, включени в портретните й очерци, а през 2021 г. направи голямо дарение на документи, свързани с личния й живот, творческата и обществената дейност, които са в процес на обработка.

Тодорка Ангелова е най-възрастната акушерка в Силистренска област. През 2018 г. тя стана дарител на архива, като безвъзмездно предаде документи от биографичен характер и много снимки от своя професионален и житейски път.

Мариана Илева на три пъти - през 2014, 2015 и 2020 г. безвъзмездно дарява документи от личния живот, творческата и обществената дейност на баща си Илю Станчев – художник. Дарените документалните материали имат културно и историческо значение, източник на сведения за развитието и дейността на Съюза на българските художниците в Силистра.

д-р Наталия Минчева - уредник в РИМ – Силистра, през 2018 г. предоставя документи, свързани със служителите от финансовата администрация на окръг Дуростор. Депозирала е през 2018 и 2020 г. в библиотеката на ДА - Силистра двете си последни книги, които допълват историографията на нашия край - „Пресечният път на свободата. Силистра 1940-1947” и „Власт и общество 1948-1958”.

През 2020 г. актрисата Нели Тодорова дарява документи, свързани с дейността на Драматичен театър "Сава Доброплодни" - Силистра, още - пиеси, плакати, програми и снимки за периода 1970-2009 г.

Г-жа Сени Андреева дарява документи от личен произход на съпруга си Андрей Андреев - член на Адвокатска колегия Силистра.

Костадина Кунчева предоставя документи през 2015 г. - писма до Димитър Кунчев от Екатерина Чолакова - източник на сведения за живота и дейността на силистренския възрожденец Гено Чолаков, преразказани от неговата внучка /Екатерина Чолакова/. През 2020 г.  -  документи, свързани с нейни родственици и приятели.

Димитрина Христова е краевед, журналист и автор на книгите „Път през годините”, „Развитие на библиотечното дело в Силистра”. Био-библиографиите: „Ако светът имаше въображение” /2008/ за поета Валентин Чернев и „Живот на кръстопът” /2010/ за Борис Илиев – адвокат, драматург и краевед, „Краят винаги предстои” /2019/ за д-р Станка Георгиева. През 2019 г. направи значимо дарение - лични документи на Пирин Бояджиев - почетен гражданин на Силистра, дългогодишен учител, краевед и публицист.




Няма коментари:

Публикуване на коментар