понеделник, 22 март 2021 г.

Положен е първият камък на храм в кв. Деленки на село Айдемир

В 20-ата година от възстановяването на Доростолска епархия – поредна „първа копка“ на храм – този път в кв. „Деленки“ на село Айдемир. Тя бе проведена в стандартен за православното християнство ритуал – полагане на камък и на олтар, но без литийно шествие, каквато е традицията – по причина на спазване на противоепидемични мерки.

В ритуала участваха представители на общинската и на местната власти, както и основният за момента ктитор на храма Тодор Тодоров – по подобие на на други църкви, вкл. на наскоро откритата в село Черковна в Дуловско.

„С Божията помощ днес започна строителството на четвъртия храм в областта с мое участие, полагайки първия камък на църквата „Св. св. равноапостоли Константин и Елена“. Всички се помолихме за Божията закрила, за здраве, благоденствие и мъдрост. Във времена, като днешните – непредсказуеми, с трусове и кризи, все по-често се обръщаме към Бог“, каза по време на  водосвета Доростолският митрополит Яков, който служи заедно с духовници от епархията.

Според кмета на село Айдемир Денчо Георгиев, нуждата от храм в квартала към селото се е зародила още през 2014 г.: „Щастлив съм, че спомогнах да се сбъдне желанието на жителите на Айдемир за още едно божие място, в което да отправят молитва и благодарност към Всевишния“. В Айдемир има църква, която е на близо 200 г., както още храмове в съставната махала Татарица – тя е към старообрядческа епархия с център Тулча, Румъния, и в м. „Кълнежа“ – в рамките на манастира „Покров Богородичен“ - единствен по рода си в областта, при това съхраняващ над 30 ценни и благосляващи стъкленици.

Над 50 са православните храмове в Доростолска епархия - в пет от общините на област Силистра, както и в една в област Добрич. Увеличава се и броят на параклисите в региона с идеята всяко населено място с християни да има свой молитвен дом.


Няма коментари:

Публикуване на коментар