вторник, 30 октомври 2012 г.

Назаем от Кросс: Младите хора киснат в "мрежата"

           Почти всеки младеж до 29 години има интернет у дома, а за две трети това е векидневие. За 25 на сто от младите хора интернет е основен източник на информация , а 40 на сто търсят информация за събитията първо в мрежата. 

        Ясно е, че интернет е неотменима част от живота на младежите. Можем да предположим дори и наличието на "интернет зависимост” при младите хора. Близо 25 на сто казват, че се изнервят, когато нямат интернет. Посещаването на новинарски сайтове, изпращането на имейли и търсенето остават най-разпространените дейности на европейските интернет потребители. Това става възможно заради бързината на разпространение на информацията, улесненият достъп до нея и навлизането на пазара на преносими устройства, даващи възможност за връзка с интернет почти навсякъде (смартфони, таблети, лаптопи). Повечето от младите хора в градовете, които са безработни, се информират за нови работни места от интернет сайтовете. Това е и най-съвременният и бърз достъп до нови и атрактивни работни места. Не са един и двама специалистите, които са намерили нова работа именно чрез интернет. IТ специалистите в момента са сред най-търсените на пазара на труда, а заплащането там е далеч над средното за страната. Ето защо текучеството сред тези кадри е голямо. Мнозина от тях преминават на работа от държавния в частния сектор, където и възнагражденията са много по-високи. 
Българите, които работят в търсачката google например, могат да се похвалят, освен с високи заплати, но и с много социални придобивки: как да почиват и как да прекарват свободното си време. Ние, съвременните хора, не можем да си представим живота без интернет. Без социалните мрежи „Фейсбук“, „Туитър“, „юТюб“. Те са своеобразен отдушник, нещо като клапан, през който изтича огромна енергия, която често е свързана с актуални събития от деня. 

Учени чертаят 4 сценария

Всички те показват как определена поредица от ключови фактори могат да повлияят върху развитието на нета. Сред тях са запазването на неутралитета на мрежата, инвестициите в инфраструктурата и начинът, по който потребителите се адаптират към технологиите и откликват на нови ценови модели. 
Една от прогнозите описва вече познатата схема, според която интернет продължава неконтролируемата си експанзия и се развива чрез модернизиране на продуктите и услугите. Другите 3 сценария оспорват това бъдеще и хвърлят светлина върху евентуалните рискове и възможности за бизнеса и политиката. Независимо от тези песимистични прогнози, бъдещето на интернет е безспорно. А голяма част от младите са тези, които ще успеят да го използват за по-доброто си професионално развитие. (Със съкращения) 

Няма коментари:

Публикуване на коментар