сряда, 24 октомври 2012 г.

ТЪРЖЕСТВЕНО ЧЕСТВАНЕ НА 100 ГОДИНИ ОТ БАЛКАНСКАТА ВОЙНА
            Тържествено честване на 100 г. от Балканската война (2012-2013 г.)  се проведе на 24.10.2012 г. (сряда) в Силистра. Събитието е под егидата на областния управител Николай Димов и е подкрепено от Съюза на ветераните от войните, Регионален клуб „Традиция“, Областен военен отдел, Областният съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва и Община Силистра.  От  10:00 ч. на мемориала „Военно гробище…“ в Силистра (до граничния контролно-пропускателен пункт) бе изпълнен ритуал по отдаване на почит към сънародниците ни, оставили траен отпечатък в българската, балканската и европейската история с безпрецедентния си героизъм и военно майсторство.   От 11:00 ч., в зала 13 на Художествена галерия-Силистра се проведе форумът „Великата епопея“ - среща с участници в Националния ученически конкурс за есе, реферат, изследване, презентация и/или рисунка, на тема „Балканската война (1912-1913 г.) – война освободителна“ от област Силистра. Конкурсът е организиран от Съюза на ветераните от войните, със съдействието на Министерството на образованието и Националния инициативен комитет за честванията на 100 г. от Балканската война.
Споменът и историческият урок по народно себеотрицание и военна стратегия събра днес на мемориала "Военно гробище на загиналите през Първата световна война" управниците на Силистра, Тутракан, Кайнарджа, Главиница, Ситово, Алфатар и Дулово, действащи офицери и офицери от запаса, ветерани от " Железния 31-ви полк", членове на клуб "Традиция", граждани и ученици, за да почетат тържествено 100-годишнината от Балканската война. — Тържествено честване на 100 години от Балканската война в Силистра (в. Сеадмицата, снимка - също.)
На специално обособен кът в залата, силистренци имаше възможност да се разгледат оръжия и униформи от Балканската война и да си припомнят исторически факти от събитията от 1912 г. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар