неделя, 28 октомври 2012 г.

Две силистренски общини празнуваха на Димитровден
            Два от 7-те общински центъра в област Силистра  - Ситово и Главиница отбелязаха своя празник в деня на св. Димитър Солунски – 26 октомври. Гости на събитията бяха областният управител Николай Димов, кметове и председатели на общински съвети от областта, представители на политически партии и общественици. И в двете населени места бяха проведени тържествени сесии на Общинските съвети.
В обръщението си към местните парламентаристи на Ситово и Главиница, Областният управител  заяви, че ще продължи да подкрепя всяко тяхно решение, което е съобразено със законите на Република България, което е в интерес на гражданите и ще допринесе за развитието на двете общини. „Привлекателността на едно населено място не е само въпрос на мащаби и вие най-добре знаете това!“ каза Николай Димов  и допълни: „Димитровден е предвестник на зимата, но е и празник на строителите и на ковачите. Затова ви желая да работите с прецизността на строителите и упоритостта на ковачите, когато „ковете“ местните правила и норми и вземате решения, така че от тях да има максимална полза за жителите на общините!“. Във втория ден на Курбан Байрям, Николай Димов отправи и благопожеланията си и към на мюсюлманите в двете общини. “Приемам това съвпадение на празниците ни като ясен знак, че пътят ни е общ“, подчерта Областният управител  и в заключение заяви: „Показали сме че можем да сме единни и заедно не само на трапезата, но и когато трябва да се вземат важни решения и да се вършат важни дела“.
Кметът на община Ситово Николай Неделчев оцени като положително взаимодействието между администрацията му и общинския съвет. „Бързите и конструктивни решения, които взема местният парламент, са в полза на обществеността  и подпомагат развитието на цялата община“, отчете Кметът и призова общинските съветници „Нека бъдем на висотата на своята професионална, гражданска и лична  отговорност пред съдбата на община Ситово!“ С решение на общинския съвет, със званието „Почетен гражданин на община Ситово“ бе удостоен Веселин Патрашков.  Отличието е за активна просветна дейност като учител и директор на ОУ „Г.С. Раковски“, за разширение на сградния фонд и материално-техническата база на училището, за принос за построяване на читалищна сграда и за дейността на читалището, за развитие на библиотечното дело, певчески състави, фолклорен състав, театрален драматичен самодеен състав, за проучване и популяризиране на местни традиции и обичаи.
За принос за духовното развитие на общината, за дарителска и за обществено-полезна дейност, с почетни грамоти бяха наградени Христо Колев, Тодор Опрев, Муса Мусов, Никола Георгиев, Петко Абушев, Розин Христов, Хабил Хабил, Илия Равалиев и Петър Киров. В сградата на общината и на общинския съвет бе отрита експозиция на почетните граждани на община Ситово през годините. За жителите и гостите на Ситово пяха сестри Диневи и Нелина.

            С празнична литургия и водосвет в храма „Св. Димитър Солунски“ започна и кулминационния ден от седмицата на община Главиница. Тя бе отслужена от Месемврийския епископ Яков и свещеници от Русенската митрополия.     За жителите и гостите на града бе даден и рибен курбан за здраве, дарен от народния представител Стефан Господинов.
            „Политическите препирни отшумяха и вярвам, че вече работим на едно поле. Община Главиница има 23 населени места, в които 14 000 души зависят от нас и решенията ни!“ каза в приветствието си към общинските съветници кметът на общината Хюсеин Хамди. Той изрази надеждата си, че „резултатите, които ще последват в края на мандата ще подобрят условията за живот в общината“. За принос в развитието на образователната и обществена дейност, с плакет на Община Главиница бяха отличени дългогодишните учители Йорданка Дечева и Радка Минчева. Поздравителни адреси за празниците на Ситово и Главиница бяха получени от народния представител Стефан Господинов, от кметове на общини от област Силистра, от община Димитровград, синдикални организации и др. Гост на тържествената сесия на Общински съвет-Главиница бе народният представител Касим Дал. Седмицата на Главиница продължава и утре (27.10., събота), с мотокрос и концерт на народната певица Валя Балканска.

Няма коментари:

Публикуване на коментар