вторник, 16 октомври 2012 г.

Художници авангардисти с изложба в Силистра



В Художествената галерия в Силистра бе открита изложбата на живописците Мария и Валери Върбанови, чиято съдба е свързана със Силистренския край. Интересът към тяхното творчество бе огромен и събра техни близки, приятели и ценители на изкуството. Своето уважение към представителите на модерното изкуство в България изказаха творци, граждани, общински съветници, директори и експерти в Община Силистра. 
Поздравителен адрес от името на кмета д-р Юлиян Найденов бе поднесен от Цветана Игнатова, нач. на отдел „Култура”. Музикален поздрав отправиха приятели на семейството с химна „О, Добруджански край”. В откровен разговор с гостите Мария и Валери Върбанови изразиха благодарност  към всички, уважили събитието и споделиха, че тази изложба посвещават на техен близък приятел от Силистра. 
Те представят подбрана колекция от произведения, която показва до голяма степен ретроспективно съвместното им и солово творчество през последните 20 години - абстрактни и сюрреалистични композиции, натюрморти в класически реализъм и хиперреализъм. Изложбата продължава до 30 октомври 2012 г.. Във вторник от 16 ч. Мария и Валери ще работят с деца от  кръжоците по изобразително изкуство. Децата ще се запознаят с мултимедийния продукт на творците  и ще участват в организираната специална „работилница”. Изложбата на Върбанови е под егидата на евродепутата Филиз Хюсменова и със съдействието на медийна група "Бряг"-Русе. Султанът на Оман е сред меценатите на българските художници авангардисти, чиято изява напоследък е повече в чужбина, отколкото в България.



Няма коментари:

Публикуване на коментар