неделя, 28 октомври 2012 г.

Силистра и Шумен с троен туристически поклон пред историята




П. Бойчев

Обща туристическа група от Силистра и Шумен в почивните дни проведе троен поклон пред историята в Силистренския край. Организатор на тура бе ТД „СДочо Михайлов” с председател Веселина Филева. Домакин на проявата бе община Тутракан с личното участие на кмета д-р Димитър Стефанов. Туристите посетиха обекта „Мемориал военно гробище” край село Шуменци, свързан с т. нар. Тутраканска епопея в Първата световна война на Добруджанския франт. Директорът на Исторически музей – Тутракан Петър Бойчев запозна гостите с водените военни действия при превземането на Тутраканската „крепост”. „Тук с българската победа се ражда познатият израз, че власите се давят накрая на Дунава”, заяви той. Близо 60 стели представят изписани имената на загиналите близо 1 800 български войници и офицери. Няколко са знаменателните годишнити, свързани с епопеята, единствената на българска територия, в която нашата армия провежда успешна настъпателна операция.
Пред паметната плоча за войводата
Таньо Стоянов в Пожарево

Преди 95 години за пръв път се чества годишнината от освободителния поход в Добруджа. Преди 90 години става факт паметникът, на който на 4 езика – арабски, български, румънски и немски езици, е изписан текстът с философското съдържание: „Чест и слава на тия, които са знаели да мрат за тяхното си отечество”. 
Д-р Димитър Стефанов, заместничката му П. Василева и В. Филева
Преди 75 години е била поставена камбана, а преди 5 години е осветен православен храм. От на 80 години се провежда национално честване, а преди 15 години започва изграждането на Алеята на славата. В намеренията на община Тутракан влиза желанието да се оформи паркинг, както и да се построят санитарни съоръжения. Мемориалът край Шуменци е най-поддържаното военно гробище в България и като туристически обект е под №53 в  Стоте най-посещавани туристически обекта.
В. Филева и М. Димитрова
 Силистренските и шуменските туристи посетиха и Пожарево, за да видят откъде е тръгнала четата на сподвижника на Христо Ботев, войводата Таньо Стоянов. За четниците и техния подвиг разказа кметът на Тутракан д-р Стефанов. При завръщането в Силистра бе поднесен венец и пред паметника на добруджанските революционери. Проявите бяха посветени на 100-годишнината от Балканската война. Членовете на ТД "Дочо Михайлов" честваха и 100-я си турист, търговката Маргарита Димитрова. От 80 години в Силистренския край има организирано туристическо движение, свидетелства в книгата си "Еделвайси в равнината" Петър Йорданов, дългогодишен секретар на ТД в Силистра.

Няма коментари:

Публикуване на коментар