събота, 21 август 2021 г.

Специална марка за "Събор на преселението - съхранена българщина" в Балчик със силистренско и тутраканско участие

"Пощенска марка ще бъде валидирана при откриването на тазгодишното издание на "Събор на преселението - съхранена българщина", който стартира с водосвет в Балчик на 25 август 2021 г.", научаваме от публикация на "Монитор" по информация на Маруся Костова  - директор на Форум "Българско наследство", който предстои да бъде проведен за седми път. В него ще участват с доклади на различни теми и 8 добруджанци от Силистра, Тутракан и село Шуменци, заедно с колеги от София и други български градове, още от  Украйна, Молдова. Ше има и конкурс на танцови състави.

Силеистренско-добруджанското участие се допълва от още няколко изяви: "Изпълненият дълг към премълчаната истина" - изложба на на Държавен архив - Силистра, посветена на 80 г. от преселването на северодобруджанци след Крайовсикя договор. Колекция с добруджански носии "От раклата на баба" ще бъде показана от педагожката и фолклористка Калина Михайлова от с. Шуменци, Тутраканско. Част от програмата е и изложбата "130 г. педагогическо образование в Добруджа", представена от доц. д-р Румяна Лебедова - директор на Силистренския филиал на Русенски университет "Ангел Кънчев".

Междувременно излезе от печат брой 6 на списание "Форум", като в него в който има изследвания, разработки и доклади, включително свързани с решаването на Добруджанския въпрос, както и посветени на Георги Раковски - сред публикациите има разработки на доц. д-р Румяна Лебедова, д-р Йордан Касабов иЙордан Георгиев (Силистра), Анастасия Якова и Адриан Василев (Тутракан).





Няма коментари:

Публикуване на коментар