вторник, 10 август 2021 г.

Силистренец сред участниците в тържеството "Дунавска България на 1 340 години"

Историкът Георги Атанасов от Регионален исторически музей Силистра в профила си във Фейсбук (Проф. д.и.н. Георги Атанасов): Тези дни се навършиха 1 340 г. от създаването на Дунавска България, а тази година се навършват 1 300 г. от кончината на кана на България и кесаря на Византия Тервел и 1 320 г. - на баща му кан Аспарух. Единствено община Каспичан и нейният деен кмет Невена Недева се сетиха и много добре организираха тържество в Плиска, на което присъства и премиерът Стефан Янев - похвала и за него!

Останалите и специално националните медии има над какво да се замислят - дни са на политическо шоу, но всичко има граници! С доц. П. Георгиев направихме обширна презентация в Плиска, но това е толкова е недостатъчно на фона на Големия юбилей! Малко са древните държави, каквато е нашата - Дунавска България, които знаят датата и годината на своето Рождество.

Благодарение на Константин от Апамея (Сирия), участник в VI-ия Вселенски събор в Константинопол , знаем че на 9 август 681 г. тя става юридически факт: подписан е договор, който я легализира. И това не е обичайният федератски договор, каквито Империята сключва тогава вече от 3 века с варварски народи, а е мир без аналог, както го определя западноевропейския хронист Зигеберт и самият Константин от Апамея - пряк участник и съвременник на събитието.

Още преди 10 г. гръцкият историк Филип Филипу ни обърна внимание на това - договорът между Аспарух и Константин Погонат не е обичайният федератски договор, а реален междудържавен мирен договор. Иначе Аспарух овладява Добруджа и Северозточна България още 678-679 г., сразява в Дунавската делта при първата си резиденция до Никулицел през 680 г. армията на Константин Погонат (иначе способен император, добър войн, разбил на няколко пъти всесилните араби).

Държавата Дунавска България (преди това и след това има и други български държави и специално Велика Кубратова България, утвърдена след победата над Аварския каганат около 635 г. и призната от Византия с федератски договор) е юридически факт след 9 август 681 г. - поне в международния правен мир!".

На практика събитието е част от IX-ите „Дни на предците – Плиска 2021“.  Фестивалът се провежда Националния историко-археологически резерват „Плиска” и на него се представят клубове за исторически възстановки, майстори на старинни занаяти, които показват бита и традициите на българите от ранното и късното Средновековие.


Няма коментари:

Публикуване на коментар