вторник, 3 август 2021 г.

Силистренец дирижира китарен оркестър от Пловдив на концерт в Париж

 

В началото на м. юни т.г. Ансамбъл „Академика” Пловдив с художествен ръководител проф. д-р Стела Динкова гастролира с изключителен успех във френската столица Париж по покана на д-р Елена Радева-Николова от Асоциация за културен обмен „Арт Галерия Константин“ Франция. Китарният оркестър бе дирижиран от силистренеца Иван Русев - студент в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ Пловдив. Той е възпитаник на школата на китаристката Росица Димитрова, която, след Силистра и София, в момента преподава в столицана на Каталуния - град Барцелона, Испания. За преживяванията в Париж и по време на обучението си в Пловдив Русев разказа по време на участието си в творческата среща в Областна администрация Силистра по покана на областния управител Ели Тодорова.

Видео репортажи с изпълнения от проявата в Париж - на адреси в интернет: 
www.youtube.com/watch?v=O73gKgl16vU; 
https://www.youtube.com/watch?v=-uBcpl-fIEg;
https://www.youtube.com/watch?v=nJdSeYKDLDw

Посланието на концерта, според д-р Николова: „Да предадем на младото поколение най-важните добродетели на българина – да пази културата, традициите, изкуството, артистите си.“ Под изографисаните с библейски сюжети сводове на катедралата „Свети Елизабет Унгарска“ многобройната публика от французи и българи се докосна и развълнува от живителната сила на българският дух, претворена в богата програма от класическа музика (Бах, Бизе, Пиацола и др.) в комбинация с български творби от Петко Стайнов, Пламен Арабов и Марин Големинов.

Като оркестър със силно емоционално въздействие и разнообразен репертоар определи нашите музиканти проф. Арно Дюмон, световноизвестен класически китарист, композитор и дългогодишен преподавател по класическа китара в Парижката консерватория. „Пловдив е винаги с нас – коментира д-р Радева – той е тук с Академика, уникален, вечен, с многовековни традиции и културна столица не от вчера“! Изявите на Китарен ансамбъл „Академика” се осъществиха благодарение финансовата подкрепа на програма „Мобилност” към дирекция „Култура, археология и културно наследство” на Община Пловдив и „Фондация за развитие на артистични таланти“ в лицето на Иван Фратев.

По информация от Иван Русев, сайта plovdivtime.bg и профила Калчър ъф Пловдив във Фейсбук

Няма коментари:

Публикуване на коментар