понеделник, 30 август 2021 г.

Силистренско-тутракански десант в международния форум "Българско наследство" в Балчик

Град Балчик, 25-28 август 2021 г. Седмо издание на Форум "Българско наследство", част от първия по рода си "Събор на преселението - съхранена българщина", посветен на годишнината от Крайовския договор. В резултат на него през 1940-1941 г. десетки хиляди българи от Северна Добруджа са преселени в България - родина на техните предци, чиито наследници понастоящем живеят в Силистренско и Добричко, но на практика и в много други градове, а вече и по целия свят. Проектът е на СНЦ „Местна инициативна група/МИГ Балчик – Генерал Тошево“ и НЧ „Дора Габе – 1940“. Фондация "Българска памет" София е спонсор на Форума, платила и транспорта на бесарабските българи от Украйна за участие в международното събитие с патриотично съдържание за българи от 4 страни, а община Балчик го подпомогна с 10 000 лв. с решение на Общински съвет Балчик.

Областният управител на Силистра Ели Тодорова и заместник-областният управител Минчо Йорданов се включиха в откриването на събитието, проведено в програмата на първия ден. Г-жа Тодорова приветства инициаторите и участниците в родолюбивата изява, подобна на която няма друга в българската част на Добруджа. За втора година Областна администрация Силистра съдейства на силистренската група да осъществи поканата за участие в събитието, за да реализира някои от неговите основни акценти.

На практика това е третото след 2019 г. включване на силистренци във форума по покана на неговия директор Маруся Костова. Етнологът д-р Йордан Касабов представи книгата си "Скритият бог. Древна българска същност". Той бе награден с картина на Флора Начева от Балчик, а за благодарност художничката получи от автора екземпляр от своеобразната му етноложка енциклопедия "Шиковското население в Добруджа".

Д-р Касабов участва с етноложко съобщение и в първото тройно представяне на Сборник с народни песни от Силистренско от 1898 г. Той е издаден от народен певец, родом от село Калипетрово и живял в днешното село Проф. Иширково: Йордан Николов-Слепия е виден представител на подетнографската група "шиковци". Представянето бе осъществено с други два съдоклада - в общ план от журналиста и краевед Йордан Георгиев, а за някои стари езикови норми, забелязани в песни в сборника, аудиторията научи от доц. дфн Тодорка Георгиева, преподавател във Филиал Силистра на РУ "Ангел Кънчев".

Тяхната съвместна изява бе в краеведския панел на форума, докато Валентин Петков от Клуб "Традиция" се включи с разработка в панела с материали, посветени на 145 г. от смъртта на Христо Ботев. Негова идея бе и представянето на гравюри с изобразени крепостите на Силистра и Балчик през 18-19 в., две от които той подари на домакините. Свои доклади за Христо Ботев прочетоха и двама представители на Тутракан - Анастасия Якова - нейната тема бе за силната жена до Ботев - Венета Ботева, и Адриан Василев, заложил на две миниатюри за поета революционер.


Представянето на докладите и дискусиите по тях бяха в присъствието на Боян Ботйов, правнук на поета революционер Христо Ботев и председател на Фондация "Христо Ботйов". В знак на благодарност към община Балчик, подкрепяща Форум "Българско Наследство" - тази година в него участваха 27 доклада, на кмета Николай Ангелов бе връчен луксозен златен вариант на "Цариградската библия", наричана още "Славейкова"

Това се случи век и половина, след като през през 1871 г. в Цариград за първи път излиза първото цялостно издание на Библията на български език, решила езиковия спор в България и утвърдила българския книжовен език. По този начин преводачите на вечната книга на живота - Константин Фотинов, Илайъс Ригс, Христодул Костович Сичан-Николов, Албърт Лонг и  Петко Р. Славейков "разпръсват мъглата на историята и отварят хоризонта на българското духовно просветление", както писа сайтът "София прес".

В рамките на събитието в Културен център "Мелницата" бяха аранжирани 5 изложби с различно на пръв поглед, но с допълващо се съдържание, 4 от които са създадени по инициативи в Силистренския край, а една бе с предоставени колекции от страна на Филателно дружество "Димитър Дончев" в крайдунавския град, партньор на инициативата, осъществена от Областната структура на "Български пощи" - Добрич. Представена бе и филателна марка, посветена на 80-годишнината от преселването на севернодобруджанци в България през 1940 г., както и на тематичен плик.

Доц. дфн Тодорка Георгиева разказа за изложбата на Филиал Силистра на Русенския университет, посветена на 130-ата година на педагогическото образование в Силистра и на 50-ата от основаването на Полувисш педагогически институт Силистра, изготвена от екип с ръководител доц. д-р Румяна Лебедова - директор на Филиала.

По-късно в краеведския панел на форума 87-годишният Лека Велчов от Букурещ сподели впечатлението си от силистренската педагогическа школа. Той е родом от областта Банат в северната ни съседка и е възпитаник на учителя Пирин Бояджиев от Силистра по време на обучението си в някогашното българско училище в румънската столица в края на 40-те и в началото на 50-те години на миналия век.

Представена бе и изложбата "Изпълненият дълг към една премълчана истина", дело на Държавен архив Силистра с директор Драгомира Балева-Тодорова, изготвена преди една година във връзка с 80-ата година от Крайовския договор, видяна освен в Силистра по време на Паметна среща на автори на книги за Добруджа, проведена през м. септември м.г., още в Попина, Гарван и Главиница, но има заявка след Балчик да гостува в град Каварна, а евентуално и в град Шабла, заедно с изложбата на Филиал Силистра.


Поздрави по време на представянето към участниците в двете събития поднесоха Милен Врабевски от Фондация "Българска памет", спомоществовател на форума. Съборът има продължение в с. Дъбовик от 9 до 12 септември т.г., както личи от предварителната програма на организатора му - МИГ "Балчик - Генерал Тошево". В Балчишкия му прощъпулник участваха представители на 4 страни - България и Румъния, както още и бесарабски българи от диаспората в Молдова и Украйна.

Изложбата на севернодобруджанските носии от колекцията на Калина Михайлова от тутраканското село Шуменци бе един от моментите в Събор на преселението - съхранена българщина. Посетителите с широко отворени очи разгледаха кройки и багри, които са из между най-колоритните в българските етнографски области. От организаторите г-жа Михайлова получи купа и грамота за своята усърдност, прилежност и последователност в съхранението на севернодобруджанско в частност и като цяло - българско, етнографско богатство, каквито са носиите.


В читалищната зала в Балчик бе проведен и фолклорен конкурс с нас 20 участници от България, Украйна, Румъния и Молдова в рамките на събитието "Събор на преселението - съхранена българщина" (25-28 август). Журито бе в състав: Галин Георгиев от БАН София, Димитър Боримечков - общественик от Молдова, и Геновева Полименова от "Български пощи" - Добрич. Специално внимание със своето представяне заслужиха гостите от българското село Чийший от Болградския район на Одеска област в Украйна, подготвили специална фолклорна програма.

Няма коментари:

Публикуване на коментар