сряда, 11 август 2021 г.

Силистренско сдружение стартира проект, насочен към проблеми в семейството

СНЦ „Женско сдружение „Екатерина Каравелова“ Силистра, което е единствен по рода си доставчик на социални услуги в областта по линия на неправителствения сектор, започва като бенефициент реализацията най новия си проект. 

Той е на тема „Социалнопсихологическа биография на насилието в българското семейство и интерпретиране на етнопсихологическите особености спрямо европейските ценности и политики” и е за периода 20.07.2021 г. – 19.01.2024 г.   

Партньор по проекта е Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий” Велико Търново. Основна цел на проекта е провеждане на изследвания за причините, следствията и възможните подходи за предотвратяване на насилието, основано на пола, както и връзката с равенството по отношение на пола.

Проектът е по т.нар. тематичен приоритет №4, свързан с повишаване на приноса на гражданските организации за равенство между половете и предотвратяване на насилието по полов признак. ⁠ Изпълнението му е с финансова подкрепа в размер на 85 162,00 евро, предоставена чрез Фонд „Активни граждани“ България към Финансовия механизъм на ЕИП от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия. Сдружението с председател инж. Христина Георгиева работи по темата на регионално ниво близо 20 години, като началото е в 2002 г.

Какво показва статистиката: за първите 7 месеца на 2020 г. в България са налице 26 заглавия за домашно насилие, ангажирали обществения интерес само чрез една медия с национален обхват в системата на „Дарик“. Публикациите имат за фокус тежкото физическо насилие, водещо до социалната представа, че домашното насилие е акт, упражняван от мъж върху жена или от възрастен към дете, без да се отчитат всичките му форми – психическа, икономическа, сексуална, емоционална.

Средно годишно 50 жени и деца са настанявани в Кризисен център – Силистра, който е една от социалните услуги на ЖС, като поне още толкова на брой пострадали търсят консултантска подкрепа от екипите на Сдружението. Сред направените изводи от работата по тези случаи: необходими са законодателни промени и осъвременени мерки за превенция на домашното насилие.

Основни целеви групи, към които е насочена инициативата, са политици на национално и европейско ниво, както и университетски институции.
В краткосрочен план предстои провеждане на изследване, визуализирано в монография, съдържащо данни и факти за насилието, основано на пола в българското семейство, и взаимоотношенията в локален, национален, етнически и трансгенерационен план.

Предварителното намерение е чрез широко медийно отразяване на изследването да се помогне на целевите групи да вземат информирани решения. Разработеният на база на изследванията по проекта последващ анализ ще послужи за основа на предложения за конкретни законодателни инициативи, както и извеждане на успешни образователни, социални и правни мерки за ограничаване и предотвратяване на домашното насилие/насилието, основано на пола.

Партньорството между Великотърновския университет и Женско сдружение „Екатерина Каравелова”, като доставчик на социални услуги, е от огромно значение за реализацията на проекта. Университетът разполага с необходимия екип от научни работници, с познания и умения за извършване на научни изследвания и анализиране на резултатите от тях.

Те ще послужат за провеждане на информиран дебат, насочен към промяна на националните политики. Ангажимент на ВТУ е и въвеждане в учебната програма по етнопсихология на новия цикъл лекции „Психология на българското семейство“. С тях ще се даде възможност на студентите да придобият умения за преодоляване на погрешни възприятия за семейството и за ограничаване на стереотипи, базирани на полово неравенство и на насилие, основано на пола.

Няма коментари:

Публикуване на коментар