сряда, 18 август 2021 г.

Силистренка с уникален проект - учи песни на езици от екзотични страни

Древна римска максима е, че "Съдбата обича смелите", а вероятно в съвременния й смисъл предизвиква и закриля непокорните и търсещите различните изходи от една заплетена ситуация. Каквато е днешната по света, в резултат на пандемията, емигрантската криза, проблемите с естетическите ценности и тяхното проявление, а и на комуникационно ниво, независимо от развитието на електронните средства за общуване.

В тези странни времена човек може да измисли какво ли не, за да излезе от непривичното си състояние, дори пробвайки по "Вяра" на Никола Вапцаров, да си ромисли само "Летял бих със пробна машина в небето, бих влезнал във взривна ракетасамичък бих търсил в простора далечна планета".

За разлика от поета революционер, своеобразен бунтар на своето време, силистренката Ева Илиева от семейството на Център за музика и изкуства "Мегатон" е тръгнала да лети на крилете на песента, но с произход от далечни в някаква степен страни, осъществявайки уникален проект, избран от самата нея и осъществяван самосиндикално.

За своята инициатива тя каза за ВЕРСИНАЖ: "Смятам да обърна внимание на по-екзотични езици, като азербайджански, албански, гръцки, турски, арабски и т.н. Имам много приятели по света, живели сме заедно в студентското общежитие в Екатеринбург, където съм студентка по спец. "Културология". Именно те ми дават заглавия на песни, знаят, че пея...".

В профила си във Фейсбук тя сподели по същата тема: "Поставих си творческото предизвикателство да науча по 1 песен от всяка държава! Започваме със съседката ни - Турция: Rafet El Roman - Senden Sonra (След теб). Част от текста е: "Раната ми нито кърви, нито зараства, Тръгващият забравя, а останалият винаги изгаря..." и т.н.".

Понякога ни стига една мечта...Доскорошната на Ева може би е била да се снима като модел, защото също в социалната мрежа видяхме вече няколко интересни кадъра, осъщестгвени със силистренски екип.

Няма коментари:

Публикуване на коментар