събота, 21 август 2021 г.

Силистренец представлява БМФ в Китай при пуска на 8 Бг-кораби за насипни товари

 Вдигнат бе флагът на първия от серията 32 150-тонни бълкери на Параходство БМФ АД

На 20 август 2021 г. в китайската корабостроителница Jiangsu New Yangzi Shipbuilding Co. бе вдигнат флагът на първия от поръчаната от Параходство БМФ АД нова серия от осем 32 150-тонни кораба за насипни товари, научаваме от www.navbul.com чрез пресцентъра на  Български морски флот. 

Общата инвестиция по този проект ще надхвърли 200 млн.щатски долара. През м. юли бе спуснат на вода и вторият кораб от тази серия, като се очаква той да влезе в експлоатация до края на месец септември тази година. Останалите шест кораба ще бъдат доставени последователно до юни 2023 година.

Кръстницата на кораба Снежина Трендафилова му даде името „Ком“, с което той стана трети в историята на компанията с това име. Госпожа Трендафилова е съпругата на ръководителя на изнесения офис за контрол на строителството на нови кораби на Параходството в Китай, инж. Радослав Трендафилов, родом от Силистра, възпитаник на ПМГ от випуск 1990 г. и на морското висше военно училище във Варна. Първият капитан на „Ком“ е к.д.п. Мариян Йотов, а първи главен механик – инж. Димитър Ганчев.

По време на ходовите изпитания новопостроеният кораб показа отлични ходови и експлоатационни характеристики. Той е лейкър (lake fitted bulk carrier), като с това Параходство БМФ поставя акцент във флота си, планирайки увеличаване този тип кораби до 16 и утвърждаване позициите си на този пазар. Кораб „Ком“ е построен по изцяло нов проект, съобразен с най-новите изисквания за ефективност и опазване на околната среда. Проектът е разработен от водещите корабни дизайнери и екип на Параходство БМФ АД.

Няма коментари:

Публикуване на коментар