вторник, 31 август 2021 г.

Фотоизложба на Държавен архив Силистра на форум в Балчик

В рамките на Форум "Българско наследство" и Събор на преселениетои - съхранена българщина, в град Балчик бе представена изложбата "Изпълненият дълг към една премълчана истина", дело на Държавен архив Силистра с директор Драгомира Балева-Тодорова, изготвена преди една година във връзка с 80-ата година от Крайовския договор. Тя бе видяна освен в Силистра по време на Паметна среща на автори на книги за Добруджа, проведена през м. септември м.г., още в Попина, Гарван и Главиница. 

Има заявка след Балчик да гостува в град Каварна, а евентуално и в град Шабла, заедно с изложбата на Филиал Силистра относно европейските хоризонти на силистренското педагогическо образование от края на 19 век и след това. Експонирана бе редом до още няколко изложби, включително на народни носии от колекцията на Калина Михайлова от село Шуменци, Тутраканско. Участници в събитието от България, Румъния, Украйна и Молдова видяха експозициите с най-различно съдържание.

При откриването на фотодокументалнат изложба бе казано за нея: "Оcнoвaвaнeтo нa дъpжaвни apхиви в Бългapия e cвъpзaнo Укaз №515 нa Пpeзидиyмa нa Нapoднoтo cъбpaниe на Народна Република България oт 10 oктoмвpи 1951 г. зa cъздaвaнe нa Дъpжaвен apхивeн фoнд (ДАФ) и тази година на 10 oктoмвpи т.г. ce нaвъpшвaт 70 гoдини от това събитие. Юбилейната за архивната общност година преминава под мотото „Памет, свързаност, възможности”. 

Държавен архив – Силистра е създаден като отдел на Окръжен народен съвет – Силистра през 1963 г. в резултат на административно-териториалната реформа от 1959 г., когато Силистра свата център на окръг От 1988 г. е в структурата на община Силистра. През 1992 г. преминава на пряко административно подчинение на Главно управление на архивите при Министерския съвет. От 1978 г. получава статут на дирекция, а през 2010 г. е преструктуриран в отдел в Дирекция „Регионален държавен архив“ – Велико Търново към Държавна агенция „Архиви“. 

1 октомври 1940 г. е дата – символ на освобождението на Силистра от румънска окупация по силата на Крайовския договор от 7 септември с.г., след като преди това в продължение на четвърт век Южна Добруджа е била в рамките на Кралство Румъния. Румънската държава и назначената от нея администрация е провеждала през този период активна асимилаторска политика, нарушавайки международни договорености в стремежа си да заличи българщината. 

Прекъснати са били българските образователни и културни процеси. Забавено е развитието на стопанството, транспорта, съобщенията. Поради земеделския характер на областта, основният похват за нейното румънизиране е аграрната политика, провеждана от румънската държава чрез серия специални закони, следствие на които много българи са лишени от земеделските си имоти. Същите насоки на управление се проявяват и в промишлеността, кредитното дело, търговията. 

Подписването на договора в гр. Крайова (Румъния) на 7 септември 1940 г. за възвръщане на Южна Добруджа към България носи нови надежди за добруджанци. В настоящата изложба са включени документи и снимки, отразяващи първите стъпки на българската административна власт в Силистра. На 1 октомври в града влизат българските освободителни войски, предвождани от ген. лейтенант Георги Попов, началник на ІІІ-а Българска армия и генерал-управител на Южна Добруджа. Посрещнати са под специално построена арка инж. Петър Иванчев, първи кмет на града след възвръщането на града към България. Хористи от създаденото през 1908 г. Музикално дружество „Седянка” пеят марша „О, Добруджански край!”. 

Силистренци последни от всички южнодобруджанци посрещат свободата, но единствено те празнуват 3 дни своето национално освобождение. На 2 октомври пристига Доростоло- Червенският митрополит Михаил, който след две десетилетия за първи път на български език отслужва тържествен молебен в църквата „Св. св. равноапостоли Петър и Павел”. На 3 октомври в Силистра също за първи път тържествено е отбелязван Денят на възшествието на цар Борис ІІІ на българския престол. Състоял се е и парад на военните части от гарнизона в града. Важен момент, свързан със събитията от преди 80 години, е създаването в дните между 15 и 20 септември 1940 г. на Общограждански комитет за стопанско и културно повдигане на Силистра, а по негово решение е сформиран и Силистренски временен комитет „Ад-хок”, от чиито дейности са показани документи в изложбата. 

Специално място сред експонатите е отредено на документи и снимки от честванията на първата годишнина от освобождението на Южна Добруджа, което се е случило на 1 октомври 1941 г. След отбелязването на 50-годишния юбилей на Силистренското педагогическо училище, тържествено е открит бюст паметник на Стефан Караджа – войводата, който е символ на Добруджа. Вестник „Подем” най-подробно отразява тържествата в Силистра по случай годишнината. Повече от 80 години по-късно от тези събития всички ние отново се прекланяме пред паметта и делото на добруджанци, допринесли за свободата на Добруджа, защото мирното възвръщане на Южна Добруджа на България по своята роля е равнозначно на Съединението на България от 1885 година, което може да бъде наречено Второ Съединение.


Настоящата изложба е показана за пръв път по време паметната среща „Изпълненият дълг пред една премълчана истина“, проведена през есента на 2020 г. в град Силистра по повод 80-годишнината на Крайовския договор. Тя бе сред акцентите на събитието, осъществено със съдействието на Областна администрация Силистра, на Регионална библиотека „Партений Павлович“, на Филателно дружество „Димитър Дончев“ и на други партньори".

Няма коментари:

Публикуване на коментар