понеделник, 30 декември 2019 г.

Станция „Самолета“ в Силистра става многофункционална зала

Предстоящите дейности по проект „Станция САМОЛЕТА“ („THE AIRCRAFT SOCIAL LAB“) бяха представени по време на встъпителна пресконференция с участието на д-р Юлиян Найденов, кмет на община Силистра, на членовете на екипа по проекта, медии и заинтересовани граждани. Проектното предложение е одобрено за реализиране от международната финансираща организация „MitOst“ по програмата „Actors of Urban Change“ („Актьори на градска промяна“) 2019-2021 г. и предстои да бъде изпълнено от СНЦ „Дуросторум-Дръстър-Силистра“ в широко партньорство с Община Силистра и Център за музика и изкуства „Мегатон“. 
Димитър Караджов (председател на Управителния съвет на СНЦ „Дуросторум-Дръстър-Силистра“, учредено през октомври 2018 г.) сподели, че подаването на проектното предложение е било голямо предизвикателство за Сдружението, предвид сложността на предстоящите процеси за реновиране на летателния апарат и изрази увереност, че с правилно подбрания екип задачата ще е по-лесно изпълнима. 
И още: „От 180 подадени проектни предложения от цяла Европа, одобрените са 10 и „Станция САМОЛЕТА“ е първият одобрен проект в България по тази програма. Изпращаме старата година с тази добра новина и това още повече ни мотивира да дадем всичко от себе си и да покажем, че промените стават с много енергия, отдаденост и позитивизъм. Благодарим на Община Силистра и Център за музика и изкуства „Мегатон“ за доверието и съгласието си да партнират с нас. 
Припомням, че община Силистра в лицето на д-р Найденов оказваха нужната подкрепа и съдействие по първия етап от облагородяване на пространството около самолета през 2018 г., както и при измиването на машината през есента на тази година“. Бюджетът е в размер на 13 000 евро, разпределен според изискванията на програмата и подписания договор за финансиране: 6000 за ремонтни дейности; 4 000 за експертен екип; 3 000 за обучения на екипа на проекта от водещи европейски урбанисти.

Продължителността на проекта е 15 месеца (от 16.02.2020 г.  до 31.05.2021 г.) със следните планирани дейности: социален активатор – проучване и обобщаване на нуждите и предложенията на общността; обществено обсъждане на готовата визия; обновление на вътрешната част на самолета и превръщането му в мултифункционална зала за провеждане на различни събития: арт-изложби, концерти, презентации в атрактивна обстановка, открити уроци, работилници, курсове по роботика и информационни технологии, прожекции, споделено работно пространство с wi-fi мрежа и др.; създаване на календар на предстоящите събития, организиране и провеждане на различни активности.

За реализиране на инициативата ще бъде търсена и широка подкрепа от бизнеса и гражданството, за осигуряване на по-голяма ангажираност и устойчивост на създаденото. В Крайдунавска Добруджо може да не кацат големи пътнически самолети (изключваме летище „Ребус“ край Средище в община Кайнарджа, където има учебен център за летци), може и да няма летище, но си има своя...самолет (ТУ-134), който край река Дунав и границата ни с Румъния, е едновременно средище за представители от различни поколения, но и място за забавления. В близко бъдеще - и за още по-полезни занимания, в духа но доброто старо време, което понякога ес зъвраща в своя модерен блясък.

Общинско кабелно радио Силистра: „Основната идея е партньорство между публичния сектор, частния и гражданския сектор. Този проект е базиран на гражданското желание за промяна и развитие на града. Т.е. ние сме готови да подадем ръка на всеки, който е заинтересован да участва. Децата са с фокус и са приоритет,защото те са бъдещето. Много неща още се избистрят. Ще съгласуваме нещата, а не сами да решаваме какво да се случва. Надяваме се да въвлечем много училища, школи. Идеята е да се възпитаваме на инициативност“, допълни Тодор Кесаровски, асоцииран член на Сдружението.

От Фейсбук-профила на Община Силистра: Да припомним: прeз 80-тe гoдини на минали явек e пocтaвeн изрaзхoдвaл рecурcитe cи пътничecки caмoлeт Ту-134. Гoдини нaрeд той прeдcтaвлявa aтрaкция зa cилиcтрeнcкитe дeцa. Пocтeпeннo oбaчe интeрecът към лeтaтeлнaтa мaшинa и мяcтoтo oкoлo нeя зaмирa. Пвез 2018 г. слeд двуceдмичeн труд пoвтoрнoтo му oткривaнe ce прeвърща в прaзник зa квaртaла и зa цялa Cилиcтрa. Мecтa зa oтдих, aeрoчитaлня, излoжбa нa caмoлeти, cпoртни кътoвe ca caмo чacт oт нeщaтa, нa кoитo мoгaт дa ce нacлaдят пoceтитeлитe. Месеци по-късно беше измит отвън със съдействието на кмета на общината. А в следващи месеци всички ще очакваме новата визия на интериорното пространство на самолета.

Няма коментари:

Публикуване на коментар