четвъртък, 12 декември 2019 г.

Силистренец лови метеорити


В началото на 2019 г. Астрономическа обсерватория „Галилео Галилей” Силистра получи дарение – каменен метеорит хондрит, от Георги Пене. Дарът е дело на представителя на Българско метеоритно общество, който е роден в Силистра и е завършил средното си образование в ТМТ „Владимир Комаров“. Във Фейсбукhttps://www.facebook.com/george.penneff.
Според госта, бъдещето е в космогеологията. В света вече се разработвали технологии дори за прихващане на астероиди, за изследване и извличане на ресурси от тях. Преди близо две години той прави дарение и на Национален музей "Земята и хората" - София (дар пришълци от космоса, паднали в Аржентина и Мароко). Заедно с това е предоставил  и благороден опал от Индонезия. Пак от него е дарението от Индонезия - кехлибар и виолетов халцедон.
Най-много метеорити се откривали в пустините – в Мароко, Алжир, Буркина Фасо, Нигерия (за някои от жителите на тези страни търсенето на следи от метеорити, астероиди, разпаднали се планети и от звезди е превърнато в препитание), а също и на Антарктида.
Силистренецът е създал и образователния сайт www.meteorites.bg, в който запознава с метеоритите интересуващите се от темата. Пред една от националните телевизии, когато е бил гост, той разказва още подробности от своята работа: например, че притежава метеорит на 1500-200 г. А най-интересният е марсиански („черна красота“) и един грам от него има цена от 2 500 до 5 000 долара. За метеоритите и другите като тях Пенев твърди, че не са ценни като материал, но са важни като застинали моменти от ранната Слънчева система. Ставало дума за скала на възраст повече от 4,5 млрда години.

По темата още: http://jordansilistra.blogspot.com/2019/01/blog-post_3.html, публикация от 3 януари 2019 г.


Няма коментари:

Публикуване на коментар