четвъртък, 12 декември 2019 г.

Министерска подкрепа за паметник на Флавий Айеций в Силистра

От публикация в личния профил във Фейсбук на Николина Ангелкова - министър на туризма, научаваме: на работна среща с посланика на Италия Н. Пр. Стефано Балди, на кмета на Силистра д-р Юлиян Найденов, на историка д-р Тодор Тодоров като представители на Сдружение „Конфиндустрия България“ (от 15 години това е гласът на италианското предприемачество в България) и на Италианската търговска камара обсъдихме планирания за месец май 2020 г. в града двустранен бизнес форум с фокус върху туризма. 

Подчертах, че Италия е сред важните икономически и туристически партньори на Българияq и между двете страни се развива активно сътрудничество. Ще бъдат поканени членове на организации, които представляват италианския бизнес у нас, както и други компании, представители на културните министерства, дипломати и др. Силистра не е избран случайно за домакин на събитието - заради богатото си наследство от римско време. Тук през 390 г. е роден римският пълководец и дипломат Флавий Аеций. По повод 1630-годишнината от рождението му през 2020 г. Rнициативен комитет подготвя идеен проект за паметник на видния военачалник и ние ще насърчим тази идея. Тя ще привлече допълнително инвестиции и туристи в общината и към този регион на България.

Припомняне от ВЕРСИНАЖ: Роденият в Дуросторум славен пълководец Флавий Аеций (FLAVIUS AETIUS) вече има своя съвременен портрет (акрил, височина 1,8 м, дължина 1,5 м), изработен от художничката Елена Маркарян от Силистра. Картината е частна собственост. В момента на входа на търговския комплекс Централ парк Силистра има кът, посветен на победителя над Атила - вожд на варварите.

От профила на художничката във Фейсбук научаваме за героя още полезна информация: носител е на прозвището си от средата на V в. Хронистите наричат неговото време „смутно”. Готският историк Йордан пише в „Гетика”, че Аеций „произхожда от храбрите мизи”, въпреки че късноантичните и византийските автори сочат за готски корена на бащата, а майката определят като знатна римлянка. Има шеметна военна кариера. Удостоен е три пъти с консулска магистратура и постига мечтата на всеки истински мъж в Рим – титлата „римски патриций”. 

Аеций взема в свои ръце външната политика на Римската империя със северните народи. Амбицията на Атила („Бич Божий”) да завладее Запада безкомпромисно е прекършена от таланта на Аеций. Флавий Аеций (390-454) заслужено триумфира в Рим като последния римлянин” – така съвременниците определят достойния военоначалник, роден в Дуросторум.

Няма коментари:

Публикуване на коментар