петък, 6 декември 2019 г.

Приключи проектът „Мемофиш“


Навръх Никулден в ресторант „България“ в Силистра бе финалната пресконференция по проекта „Мемофиш. Памет и бъдеще. Истории за дунавската цивилизация“, проведен през последните две години с финансовата подкрепа на програма Интеррег V-A Румъния – България от пет български и румънски организации. Домакин на събитието бе СНЦ „Паралел-Силистра“ – един от партньорите. Останалите са Българо-румънска търговско-промишлена палата Русе в партньорство с Регионален исторически музей Русе, Асоциация „Акчес“ – Кълъраш и Местна инициативна рибарска група „Дунаря Кълърашеана“.

Направен бе отчет на извършената работа, за да станат ясни постигнатите параметри. Направено е аудио-визуално обследване на пет огледални рибарски общности от двете страни на р. Дунав, повечето от които са в района Силистра – Кълъраш, предвид даденостите, наследени от дедите ни. Налични са препоръки „Културата има значение“ върху 100 стр. публикувани в интернет в страницата memofish.eu. като резултат от дейностите по проекта. На същата тема бе едно от събитията – иновационен лагер с подрастващи, написали 6 проекта с помощта на бизнес консултанти, вкл. представители на Ротари клуб Силистра и на СНЦ „Дуросторум-Дръстър-Силистра“.

Изработена е също обща политика за опазване и развитие на наследството на рибарските групи. Представена е европейската политика в това отношение, положителните практики в Горен Дунав, и др. Проведен е също т.нар. дискусионен ден „Дунав на поколенията“, в който са включени забавни моменти с участието на родители с малки деца. Филиал Силистра на Русенския университет бе домакин на „Академична сесия“.




Както бе казано на финала: идеята за проекта се роди в тежката зима на 2016 г., документалното продължение се случи в жежкото лято на същата година, и още тогава бе уговорката финалът да бъде на Никулден през 2019 г. Презентации по темата направиха ръководителите на партньорски организации от Силистра и Кълъраш, съответно д-р Диана Бебенова и Виорел Гица.

Проф. д-р Николай Ненов – директор на Регионален исторически музей Русе, представи резултатите от проекта по отношение на направеното изследване на общо 10 рибарски общности от Видин до Силистра и огледалните им от другата страна на р. Дунав в Румъния. Резултатът: 30 интервюта с по 75 стандартизирани въпроси с рибари – българи и румънци. Те на практика са разкази, спомени, утвърдени практики, които на практика са наследство в тази сфера.

В тях се дава информация за рибарски инструментариум, поддръжка на лодки, знания за места и видове риби, както и за ястия с рибни продукти. Според професора, това са просветени хора, изиграли не една битка със стихиите и речните обитатели – повечето са истинско преживяване. Поради това от тях може да се научи много, в разказите има и философия, но и крилати фрази като на Марин от Чуканещ: „Аз храня птиците на света“.

Практически резултат са и видеоклипове, както и разработени 30 маршрута – по три на територията на всяка от общностите. Някои от тях са представени вече на форуми в Италия от самия проф. Ненов, както и в Букурещ, а с готовите туристически продукти ще бъдат запознати и участниците във форуми в Констанца и в София. В рамките на проекта имаше и промотурове, вкл. за фестивала „Гозбите на Добруджа“ и в Деня на есента в град Кълъраш.

Според проф. Ненов, в България само една рибарска общност, която е част от т.нар. Национална представителна листа на нематериалното културно наследство „Живи човешки съкровища“. Става дума за раздел „Традиционни занаяти, домашни дейности и поминъци“ чрез кандидатурата „Плетене на рибарски такъми – таляни, мрежи и винтери: хилядолетен занаят от Бургаския залив” по предложение на РИМ в Бургас, а индивидуален носител е Сталин Иванов Илиев и неговите приятели и колеги от рибарско селище Ченгене скеле.

Няма коментари:

Публикуване на коментар