вторник, 17 декември 2019 г.

15-и Коледен благотворителен бал на Ротари клуб Силистра


В обновения ресторант на комплекс „Дръстър“ Ротари клуб Силистра с президент 2019-2020 Димитър Свиленов Димитров проведе 15-ия си от 2005 г. насам предколеден Зимен благотворителен бал (още толкова са проведени в навечерието на Великден). Тазгодишната му кауза отново имаше социален характер – по предварителни изчисления са събрани достатъчно средства за закупуване на медицинска техника за детското отделение на МБАЛ Силистра АД.

Близо 100 души, представители на различни сфери, вкл. управленски и политически среди  (Общински съвет Силистра – чрез няколко свои представители от различни политически групи, и община Силистра –  представена от секретаря Ростислав Павлов; отделно лепта от Областна администрация със специален поздрав от областния управител Ивелин Статев); представители на браншове (строителство, търговия, различни видове производства, IT, стоматология, банково дело, книжарство и издателска дейност).


Представители на НПО бяха СНЦ „Дуросторум-Дръстър-Силистра“, „Паралел Силистра“, „Рицари на доброто“, ротариански клубове от Русе, Тутракан и Кълъраш, Лайънс клуб Силистра и др. Задочно лични парични дарения изпратиха Тодор Тодоров – областен координатор на ПП ГЕРБ и член на Изпълнителската комисия, д-р Мария Димитрова – председател на ОбС Силистра, Мария Недялкова – зам.-кмет на община Силистра, и др. 



Близо 30 души се включиха в забавната програма, предназначена за настроението на участващите в проявата (Център за музика и изкуства „Мегатон“, Смесен хор „Седянка“, Трио „Елмина“, актьорите Биляна Божкова и Стефан Станчев с откъс от Зевзеци“ на ДКТ Силистра). Представители на България, Германия, Румъния, Ливан и Украйна станаха част от различните форми за събиране на средства – отстъп от куверти, томбола, търгове (бонсай със собствена екосистема – подарък от Виктор Трендафилов, кошница с продукти на „Актуал“, картина на художника Петър Чаушев, дърворезба от Карлово, екоелха – дарение от VDArt – фейсбук-профил за подаръци).

За пореден път ротарианците предложиха и възможност да се закупуват продукти и от т.нар. магазин, вкл. месни изделия отново на „Актуал“ и на Изба на колела „Пинк пеликан“. В извънредна томбола влязоха билети за цирк, осигурени от „Сенс мюзик“ и 5 едногодишни абонамента за седмичника „Силистра ПРЕС“ на обща стойност 300 лева – дело на „Дръстър медия груп“,

Щедро бе дарението за томболата от специални свещи от страна на „Стеаринос“ ООД, както още на производителите на „Кристална вода“ Ситово, Книжарници „Везни 55“, фирма „КОС“, магазин „Тони арт“ и др. За осъществяването на всички дейности по време на бала помогнаха ученици от ПЗГ „Добруджа“, ПГПТ „Евлогий Георгиев, ПГМТ „Владимир Комаров“, някои от които наскоро участваха в проявата „Иновационен лагер“, в която за първи път в ролята на бизнес консултанти влязоха ротарианците Николай Костов и Димитър Свиленов.

В процес на окончателно, включително документално, приключване са два от предишните проекти на Ротари клуб Силистра със средства, събрани от прояви в навечерието на Коледа 2018 и на Великден 2019. Единият проект е продължение на предишна инициатива – така вече в 6 училища в град Силистра има екологични чешми с пречистена питейна вода – новите три са гимназиите ПГСУАУ, ЕГ и ПМГ, преди тях бяха три други училища – СУ „Н. Й. Вапцаров“, ОУ „Иван Вазов“ и ОУ „Св. св. Кирил и Методий“. Специални мебели са произведени по друг проект за едно от социалните заведения в града – ЦСОП (Център за специална образователна подкрепа).

Над 110 хил. лева, събрани предимно от 30 благотворителни бала през последните 15 години, са инвестирани от Ротари клуб Силистра в различни сфери – образование, медицина, култура, социално дело, инфраструктура за свободното време и спорт. Те са резултат и от допълнителни проекти и дарения, вкл. осъществени от Интеракт Силистра, спонсориран от РК в рамките на програма за младежи на възраст между 12 и 18 години.

По своята същност Ротари клуб Силистра е Сдружение с нестопанска цел, регистрирано по българското законодателство, работещо в мрежата на световната хуманитарна организация Ротари Интернешънъл. Тя е най-голямата по рода си в света – нейни клубове има в близо 170 страни, и разполага със своя Фондация. Ротарианската година започва на 1 юли всяка година от 1905 г. насам, когато влиза в ролята на президент на клуба нов член на съответната общност. В своята близо 20-годишна история РК Силистра е имал над 50 членове (в различните години от 15 до 36), 18 президенти, 5 секретари, 4 ковчежници, няколко церемониалмайстори и др.

Няма коментари:

Публикуване на коментар