петък, 6 декември 2019 г.

Професорски поглед върху рибарските общности край р. Дунав

Проф. д-р Николай Ненов – директор на Регионален исторически музей Русе, представи резултатите от проекта „Мемофиш. Памет и бъдеще. Истории за дунавската цивилизация“ по отношение на направеното изследване на общо 10 рибарски общности от Видин до Силистра и огледалните им от другата страна на р. Дунав в Румъния. Резултатът: 30 интервюта с по 75 стандартизирани въпроси с рибари – българи и румънци. Те на практика са разкази, спомени, утвърдени практики, които на практика са наследство в тази сфера.

В тях се дава информация за рибарски инструментариум, поддръжка на лодки, знания за места и видове риби, както и за ястия с рибни продукти. Според професора, това са просветени хора, изиграли не една битка със стихиите и речните обитатели – повечето са истинско преживяване. Поради това от тях може да се научи много, в разказите има и философия, но и крилати фрази като на Марин от Чуканещ: „Аз храня птиците на света“.

Практически резултат са и видеоклипове, както и разработени 30 маршрута – по три на територията на всяка от общностите. Някои от тях са представени вече на форуми в Италия от самия проф. Ненов, както и в Букурещ, а с готовите туристически продукти ще бъдат запознати и участниците във форуми в Констанца и в София. В рамките на проекта имаше и промотурове, вкл. за фестивала „Гозбите на Добруджа“ и в Деня на есента в град Кълъраш.

Според проф. Ненов, в България само една рибарска общност, която е част от т.нар. Национална представителна листа на нематериалното културно наследство „Живи човешки съкровища“. Става дума за раздел „Традиционни занаяти, домашни дейности и поминъци“ чрез кандидатурата „Плетене на рибарски такъми – таляни, мрежи и винтери: хилядолетен занаят от Бургаския залив” по предложение на РИМ в Бургас, а индивидуален носител е Сталин Иванов Илиев и неговите приятели и колеги от рибарско селище Ченгене скеле.

Няма коментари:

Публикуване на коментар