вторник, 17 декември 2019 г.

В църквата в Шуменци пресъздават обичая „Игнажден“


На 20 декември от 14 ч. в местния православен храм „Св. Георги Победоносец“ в тутраканското село Шуменци ще бъде пресъздаден обичаят Игнажден. Той ще премине с участието на ученици от СУ „Христо Ботев“ в град Тутракан, изучаващи  религия и християнски ценности в дисциплини по допълващи се тематични области („Гражданско образование“, „Религия“, „Изкуство и култура“). Децата ще представят малка пиеса с подходящо съдържание в навечерието на Рождество Христово. 

Празникът е организиран от отец Михаил от Русенска митрополия и от неговата съпруга Калина Михайлова, доскоро кмет на селото и в продължение на години учител по литература. Храмът е единственият в региона, в чийто двор освен прекрасно аранжирани цветни къгове има и патриотични пана, показващи моменти от славната българска история.

Преди няколко месеца  в Доростолска митрополия с център Силистра със съвместното съдействие на РУО на МОН с началник д-р Габриела Митков и на Областна администрация Силистра бе проведена първа по рода си среща на митрополит Амвросий, духовен водач на създадена през 390 г. православнадревно просияла  епархия, с учители. Те са ангажирани с групи, именувани по различни начини: „Християнско богословие и празници“, „Християнски ценности“, „Възпитание и ценности“, „Традиции и празници“, „Християнски добродетели“ и др. 

В 4-те добруджански града общият брой на групите е 11 (занимания по интереси, формирани след 1 януари т.г.). В тях се обучават 165 ученици от 4 средни училища (2 в Тутракан – СУ „Й. Йовков“ и СУ „Хр. Ботев“, по 1 в Дулово – СУ „В. Левски“, и в Силистра – Спортно училище „Дръстър), както и в 7 основни училища (2 в Силистра – ОУ „Иван Вазов“ и ОУ „От. Паисий“, по 1 в Дулово – ОУ „Христо Смирненски“, и в Алфатар – ОУ „Христо Ботев“).




Няма коментари:

Публикуване на коментар