четвъртък, 12 декември 2019 г.

Гъдулар от Силистра сред най-добрите етномузиканти в Европа

София, Хасково, Велико Търново, Варна, Силистра - това е пътят в България на "Варварските цигулки" (Violons Barbares) - една от най-успешните етно формации в Европа - рожба на Димитър Гугов (гъдулар и певец), родом от Силистра и възпитаник на училището - домакин (СУ "Н. Вапцаров") на един запомнящ се концерт с участието на добруджанеца и на неговите партньори: Енкжаргал Дандарваанчиг от Монголия, майстор на мориин-хура – конеглава цигулка, емблема на страната; и Фабиен Гуйо - перкусии и глас, музикант от Франция, в която страна тримата живеят и творят.
Според предаването "Срещи в 7/8" на БНР: "Силистренецът заминава за Франция преди 18 години. Тръгва от България с гъдулката и с гадже. Също така с няколко дипломи в джоба, без да знае френски и без никаква идея какво ще прави в чуждата страна. Площадът пред катедралата в Страсбург се оказва първата му сцена. Като уличен музикант среща "своите хора", с които днес шества по световните етно сцени".
Една вдъхновяваща житейска история и десетки музикални импресии, голяма част от които бяха разказани пред силистренската публика, зажадняла да гледа и да аплодира своите чеда. Този е сред концертите, когато в края му се благодари по роднински - в случая на родителите - сем. Гугови (бащата изигра на сцената образци от автентични добруджански танци); на преподавателската си Жанет Любенова, подписала му с внушения пътя към Музикалния институт в Пловдив. Благодарност и за ди-джей Красимир Иванов, повярвал, че може да организира проявата, каквато всеки силистренец, успял по света, заслужава.
От Силистра и Добруджа са тръгнали Стефка Евстатиева (след световната си кариера живее в Ню Йорк, но идва летем в Силистра), Йълдъз Ибрахимова (за последно на силистренска сцена през 2010 г.), Теодосий Спасов (2016), Христо Сарафов (два пъти т.г. с опция и за догодина - има идея да бъде поканен за 13-ия Събор на хоровете) и др., до един - и не само те - още поп певците Ели Раданова, Йордан Марков, Мона (Монислава Недева), Божана Спасова (Трио "Тринити"), Елеонора Лонтова - трио "ы"саксофонистът Петър Момчев, пианистът Антоний Георгиев-Тонто от “Ахат” - има и др. като тях, които заслужават да имат концерти в родния град. Не е ли време да видим и джаз-примата Мая (Стоя)Нова, която все пак, независимо от световната си ангажираност, се случва да прескача и до България.

Няма коментари:

Публикуване на коментар