сряда, 18 декември 2019 г.

Коледен концерт на Смесен хор "Седянка" и Градски духов оркестър Силистра

17 декември 2019 г. Пореден , този път посветен на Коледа,  съвместен концерт на Смесен хор "Седянка" с диригент Лидия Кулева и на Градски духов оркестър с ръководител Йордан Георгиев. Своеобразно предколедно музикално пътешествие. 

Поздравления от Цветана Игнатова - директор на дирекция "Хуманитарни дейности" при община Силистра (от името на кмета д-р Юлиян Найденов) и от Маргарита Любомирова - председател на НЧ "Доростол" с подарък - коледна звезда за всеки от съставите. Календари за тях от името на Общински съвет Силистра с председател д-р Мария Димитрова, и поздравителни картички от Ивелин Статев - областен управител на област Силистра.
В следконцертното си тържество Смесен хор "Седянка" отличи свои хористи по различни поводи: календари от РИТТ Силистра получиха Стефана Хараланова - доайен на състава (по навършени години), Иван Иванов (бас), Нина Димитрова (сопран) и Николинка Никова (сопран) - съответно негови членове от 41, 40 и 30 години, както и Тони Иванов (бас) - най-млад настоящ участник. 

В допълнение: НЧ "Доростол" се готви догодина да отбележи своята 150-а година (предварителното планиране е за началото на м. октомври 2020 г.), заедно със 110-ата година на първата по рода си у нас инициатива, наречена Събор на хоровете от крайдунавските страни (градове). На тези две годишнини, съвпадащи с 80-ата година от възвръщането на Южна Добруджа към майката родина България, ще бъде посветено 13-ото му издание, с което Силистра се гордее, че е била домакин в далечната 1910 година.

В навечерието сме на светли празници като Рождество Христово – най-важният и почитан от християните, и един от 20-те в православния календар, както и на най-семейния празник – Коледа, предшестван според българската традиция от митичната Бъдни вечер. Разбира се, после идва ред на Нова година, чието посрещане обикновено е извън семейството, но с настроение, подклаждано от надеждата за по-добри идни дни. В Силистра от близо 50 години на тази надежда посвещаване площадното тържество с колективни наздравици и заря.
Краят на годината е време и за равносметка – на стореното, но и на пропуснатото. Период и на планиране на бъдещи изяви и на мечти. В читалищната и в художествено-творческата дейност обикновено също се вписва подобно отчитане, съчетано с представяне на подготвена през годината продукция, предназначена за публиката.

Текст: Версинаж. Снимки: Николинка Николова.

Няма коментари:

Публикуване на коментар