сряда, 11 декември 2019 г.

Музика и танци, хорово пеене и бразая в полза на благотворителността в Силистра

За пореден път от 2005 г. Ротари клуб Силистра свиква сбор за благотворителност в навечерието на Коледа. В Програмата: ЦМИ "Мегатон" - цялата "фамилия" начело с Меги и Илия Илиеви. Смесен хор "Седянка" (специална програма с обработка на народни песни, както и с коледни поздрави - първо по рода си гостуване на подобна формация); трио "Елмина" със сурвакарска и многоезична коледна песни; актьори от ДКТ Силистра с откъс от нашумялата комедийна пиеса "Зевзеци" по Чудомир (също първо участие в благотворителна проява). Форми за събиране на средства, освен на обявената на поканвата и афиша банкова сметка: томбола, търгове за картини, магазини с произведения на вино от Изба на колела "Пинк пеликан", месни продукти от фирма "Актуал" и др.

Предвидени са и други изненади, някои от които уникални. За първи път в Силистра от години - възпроизводство на вездесъщата по подунавието в Крайдунавска Добруджа на т.нар. бразая - един благороден ритуал, характерен за Коледа. В случая - вариант от село Сребърна, осигурен от кмета на селото и паст президент в Ротари клуб Силистра Георги Иванов - председател на Народно читалище "Възраждане".
"Нека влезе тази тая добруджанска весела бразая! Край бъдника с бялата жарава цяла вечер ще ни забавлява, може пък и да ни критикува! Ала нищо – щом е за добро, нека я поканим на хоро". Така се влиза в историята - възстановка на древен обичай в благотворителна вечер - да се помни и да се знае, а и кесия да се развързва.
Бразаята е маскиран мъж, който напомня причудливо, фантастично животно, богато накичено с вълнени китки, многоцветни панделки и звънчета по рогата. Бразаята играе за здраве и берекет. Работливите и щедрите хора тя възхвалява и благославя! Да бъде!
На снимката бразаята е от село Белица, община Тутракан. Блогът Версинаж припомня: "На 15.11.2014г. в село Белица, община Тутракан, бе заснет филм на обичая "Коледуване - Бразая". В него участваха самодейци от Народно читалище "Христо Ботев - 1942" в село Белица".

Няма коментари:

Публикуване на коментар