понеделник, 23 декември 2019 г.

Датата на Рождество Христово е родена в Дуросторум (днешна Силистра)

Силистра. Епископски дворез от 4-6 в.

Сайтът „Стара Силистра“ (http://www.starasilistra.com), дело на театрала и фотограф на Петко Герасимов и на членове на фамилията му, пази непреходни нематериални, а духовни съкровища, свързани с Крайдунавска Добруджа – снимки, статии, спомени за хора, места и събития. Някои от тях са безценни свидетелства, че на тази географска ширина са се родили идеи, променили света. 

Например: „Идеята да се празнува Рождество Христово на 25 декември се налага едва през IV век“. И, което е по-интересно, „Епископът на Силистра дава на света датата за Коледа. През 354 г. папа Либерий възлага на Дионисий, епископа на Дуросторум (днешна Силистра), известен с познанията си по астрономия, да докаже официално рождения ден на Спасителя. „Нашият човек“ се справя блестящо със задачата. Нещо повече – той съобразява, че в такъв случай Благовещението (ден на непорочното зачатие на дева Мария) би следвало да бъде на 25 март. То съвпада с пролетното равноденствие, празнувано като аграрен празник, свързан с настъпващата пролет.

На доросторумския епископ човечеството дължи и днешното си летоброене. Дионисий обявява, че Христос се е родил в 754 г. от основаването на Рим и в 30-ата година от управлението на император Октавиан Август (бел. по сайта – император Константин Велики се покръства на 25 декември 337 г. и обявява този ден за рожден ден на Христос). Постепенно древният римски календар се преоменя по формулата „преди и след Рождество Христово“. Паралелно с него се употребява и друг календар – от сътворението на света, което според библейските предания и църковните догми е станало през 5508 г. преди раждането на Христос. Това летоброене се запазва до късен етап в православния свят. В Русия сменят летоброенето едва през 1700 г. при Петър Велики“.

И още от същия сайт: „Християните използват популярността на слънчевия култ, за да се преборят с езичеството. Денят, в който празнуваме раждането на Исус Христос, няма нищо общо с реалността. Библеистите продължават да дискутират върху датата на раждането на Спасителя. А датата 25 декември е определeна от църквата значително по-късно за удобство. Тя е свързана с чисто астрономическо явление – зимното слънцестоене. Този елемент е стоял в основата на множество религии и култове, изповядвани от различните населващи Римската империя народи.

Цели три века след раждането на Исус никой не е знаел, а и не се е интересувал от точната рождена дата на Месията. Нищо чудно – в древността рождените дни по принцип не са били важни, не са се празнували и никой не се е стараел да ги запомни. Важна е била датата на смъртта. Освен това Христос е Бог и неговото въплощаване в плът е просто необходимост, за да може да изпълни“.

Няма коментари:

Публикуване на коментар