понеделник, 15 август 2016 г.

Кметска помощ за спасение на щъркел

Миналата седмица кметът на община Алфатар Янка Господинова съдейства за спасението на пострадал щъркел. След подаден сигнал от тел. 112, че в с. Кутловица закъсалата птица е намерена ранена, за което е уведомена РИОСВ в гр. Русе, откъдето е изпратена в гр. София, за да се погрижат за това прекрасно създание, един от вечните символи.

Посвещение НА ЩЪРКЕЛА от Хабил Курт - поет и писател, дългогодишен кмет на село Босна и общински съветник в Общински съвет Ситово:е стъпвай бос с дългите си крака по острите стърнища! Не мога да понасям да кърви на хляба потта...Вече на теб ти отива да разтваряш крила и да откъснеш от земята умерените си ходила по път към Юга...И съвсем отпочинал през зимата да ни известиш догодина пак Пролетта!"

Уикипедия: Белият щъркел носи разнообразна символика при различните народи, които са водили съвместен живот с него в продължение на столетия. Приема се, че носи семеен уют и щастие за дома, над който гнезди. Символ е на плодородието и родителските грижи. Щъркелът е хищник, като основната му плячка са дребни гризачи, които са вредители по полските култури. Счита се, че оказва пряко въздействие върху осигуряването на храната за хората. 

Ежегодните миграции, водещи до изчезването на птиците в края на лятото и повторната им поява след края на студената зима са предпоставка за възникването на множество митове. Щъркелът е птицата, която за българите символизира идването на пролетта. Обичаят на носенето на мартеници е също свързан с белия щъркел. Който види щъркел, трябва да свали мартеницата от гърдите си, да я остави под камък или да я завърже на разцъфнало клонче.

Няма коментари:

Публикуване на коментар